Een ander steunen

Tips als je eenzaamheid bij een ander herkent

Iedereen wil zich graag goed voelen. En iedereen gunt dat een ander zich ook prettig voelt. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Een klein steuntje in de rug kan een groot verschil maken. Op deze pagina lees je hoe je dat aanpakt.

Wanneer kun je extra opletten?

Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als een geliefde komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat en collega’s niet meer dagelijks ziet. Als mensen minder mobiel worden. En wist je dat eenzaamheid ook kan opspelen bij blijde gebeurtenissen, zoals de geboorte van een kind? En door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich bijzonder alleen kan voelen, zoals de feestdagen of de zomerperiode.

Tip: spreek iemand aan

Ken je iemand bij wie je eenzaamheid herkent? Bijvoorbeeld een familielid, vriend of buurtgenoot? Dan is het fijn om diegene weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is namelijk een best lastig onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan.

Gesprekstips

Wil je in het gesprek wat serieuzer worden? Dan kun je bijvoorbeeld vragen: “Hoe gaat het nu écht met je?” Stelt iemand zich niet open? Dring dan niet aan. Gevoelens mag iemand natuurlijk voor zich houden. Richt je op wat er wel is,  welke verbinding iemand wel voelt of wil maken. Daar praat iemand vast makkelijker over. Experts geven vaak de volgende tips: geef geen adviezen, daar zitten veel mensen niet op te wachten. En oordeel niet. Erken het gevoel. Zeg bijvoorbeeld: “Wat vervelend dat je je rot voelt.” Vraag bijvoorbeeld hoe je een ander kunt helpen, wat de ander nodig heeft. En vaak is gewoon het belangrijkst: luister.

Tip: bedenk een activiteit

Wil iemand iets ondernemen? Bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou iemand leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Als je die persoon goed kent heb je zelf misschien een goed idee. Je kunt ook samen kijken of diegene vrijwilligerswerk wil doen in de buurt.

Tip: kijk wat er mogelijk is in de buurt

Bekijk samen wat er in de buurt allemaal gedaan en georganiseerd wordt. Bijvoorbeeld in bibliotheek of buurthuis, iets cultureels of een wandelgroep. Maak een rondje, pak foldertjes mee of zoek online. En als het een terugkerende activiteit wordt, is dat helemaal goed. Misschien kun je de eerste keer meegaan, dat is wel zo gezellig.

Tip: schakel professionele hulp in

Denk je dat het fijn is als een professional eens komt praten? Gemeenten hebben wijkteams of sociaal werkers. Kijk daarvoor op de website van je gemeente.