Een ander steunen

Tips als je eenzaamheid bij een ander herkent

Iedereen wil zich graag goed voelen. En iedereen gunt dat een ander zich ook prettig voelt. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken. Op deze pagina lees je hoe je dat aanpakt.

Wat zijn momenten om extra op te letten?

Als je erop let, zijn er duidelijk aanwijsbare momenten waarop iemand zich eenzaam kan voelen. Bijvoorbeeld als een geliefde komt te overlijden, bij een scheiding, als iemand verhuist of als iemand met pensioen gaat en collega’s niet meer dagelijks ziet. Maar eenzaamheid kan ook bij mooie gebeurtenissen opspelen, zoals de geboorte van een kind. Door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich extra alleen kan voelen, zoals tijdens de feestdagen, de zomerperiode of een dag die speciale herinneringen oproept.

Tip: spreek iemand aan

Ken je iemand bij wie je eenzaamheid herkent? Bijvoorbeeld een familielid, vriend of buurtgenoot? Dan is het fijn om diegene weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is namelijk een best lastig onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit om erop uit te gaan voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Of doe samen een klusje en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan.

Gesprekstips

Wil je in het gesprek wat serieuzer worden? Dan kun je bijvoorbeeld vragen: “Hoe gaat het nu écht met je?” Of “Hoe voel je je?” Stelt iemand zich niet open? Dring dan niet aan. Gevoelens mag iemand natuurlijk voor zich houden. Richt je op wat er wel is, welke verbinding iemand wel voelt of wil maken. Daar praat iemand vast makkelijker over. Experts geven vaak de volgende tips: geef geen adviezen, daar zitten veel mensen niet op te wachten. En oordeel niet. Erken het gevoel. Zeg bijvoorbeeld: “Wat vervelend dat je je rot voelt.” Vraag bijvoorbeeld hoe je een ander kunt helpen, wat de ander nodig heeft. En vaak is gewoon het belangrijkste: luister.

En vaak is gewoon het belangrijkste: luister.

Tip: bedenk een activiteit

Wil iemand iets ondernemen? Bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou iemand leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Als je die persoon goed kent heb je zelf misschien een goed idee en kun je iets voorstellen. Je kunt ook samen kijken of diegene vrijwilligerswerk wil doen in de buurt.

Er kan een persoonlijke reden zijn dat de iemand niet deelneemt aan bepaalde sociale activiteiten. Iemand kan zelf (natuurlijk) het beste zeggen wat wel en niet past.

Tip: wijs jongeren op Hey, het is oké-adviezen

De Hey, het is oké-website en socials bieden advies en tips om met mentale klachten en eenzaamheidsgevoelens om te gaan. Andere jongeren en jongvolwassenen vertellen hoe zij dat doen.

Tip: kijk wat er mogelijk is in de buurt

Bekijk samen wat er in de buurt allemaal gedaan en georganiseerd wordt. Bijvoorbeeld in bibliotheek of buurthuis, iets cultureels of een wandelgroep. Maak een rondje, pak foldertjes mee of zoek online. En als het een terugkerende activiteit wordt, is dat helemaal goed. Misschien kun je de eerste keer meegaan, dat is wel zo gezellig.

Tip: sluit aan bij de behoefte van de ander

Iemand weet zelf het beste waar ie behoefte aan heeft: een bezoekje, iets doen, een gesprek. En soms heeft het ook gewoon tijd nodig om beter met de eenzaamheidsgevoelens om te kunnen gaan. Bijvoorbeeld als de persoon zich eenzaam voelt na een scheiding of verlies van een dierbare. Dan zal de persoon moeten ontdekken hoe met de nieuwe situatie om te gaan. Dat kan tijd vragen. Mogelijk heeft de persoon dan simpelweg alleen behoefte aan een luisterend oor.

Omgaan met verlies en rouw

Luister bijvoorbeeld hier hoe je kan omgaan met verlies en rouw. Hoe kun je iemand bijstaan?

Tip: schakel professionele hulp in

Denk je dat het fijn is als een professional eens komt praten? Gemeenten hebben wijkteams of sociaal werkers. Kijk daarvoor op de website van je gemeente.

 

(Een vrouw ziet dat een collega een prop maakt van een foto van zichzelf en een man. In één scenario doet de vrouw niks, in een ander scenario stapt ze op haar collega af.)

GEROEZEMOES

RUSTIGE MUZIEK

Hey… Gaat het?
Wij gaan wat drinken, heb je zin om mee te gaan?
Ja, leuk.

(In het ene scenario pakt de collega snel haar tas, in het andere zit ze ’s avonds alleen thuis. Voice-over:)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

VOICE-OVER: Een klein gebaar kan het verschil maken.
Bekijk wat jij kan doen op eentegeneenzaamheid.nl.

(Beeldtekst: Bel 1400. Informatie van de Rijksoverheid.)