Initiatief door heel Nederland

Een OOPOEH past graag op je hond

Stichting OOPOEH heeft iets bijzonders bedacht om ouderen een zinvolle, beweeglijke en liefdevolle tijdsbesteding te geven: mensen die af en toe een oppas nodig hebben voor hun huisdier.

Stel je voor: je mocht je hond altijd meenemen naar je werk, maar de nieuwe baas wil het niet meer hebben. Wat doe je dan? De honden-uitlaatservice ligt voor de hand. Maar daar krijgt je hond niet de aandacht die je hem toewenst. Sinds 2012 kun je ook kiezen voor Stichting OOPOEH.

Met deze dienst vangt OOPOEH drie vliegen in een klap. Ouderen krijgen meer gezelschap en beweging, huisdieren de aandacht en verzorging die ze nodig hebben en baasjes een betrouwbare oppas. Stichting OOPOEH is de eerste organisatie die eenzaamheid onder ouderen op zo’n manier aanpakt.

Oopoeh beeldEenzame buurvrouw

Ellen Groneman, directeur van de stichting: ’Sofie Brouwer, onze initiatiefneemster, kwam op het idee toen ze haar buurvrouw sprak over de dood van haar hond. Ze wilde graag een andere hond, maar ze zag er tegenop om daar dag en nacht voor te zorgen. Sofie vroeg of de buurvrouw op haar hond wilde passen als zij aan het werk is. En toen ging het snel. Heel veel werkende mensen zijn op zoek naar een goede en betrouwbare oppas.’

Duizenden matches

Sinds de oprichting in 2012 hebben inmiddels ruim 4.000 ouderen (de OOPOEH’s: Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) kunnen genieten van een lieve oppashond. Via oopoeh.nl of per telefoon kunnen ouderen en baasjes zich aanmelden. Ook kunnen ouderen aangeven naar wat voor soort hond ze op zoek zijn en wat de beschikbare tijden zijn om op te passen.

Een oppashond maakt echt gelukkig en gezond

Een oppashondje is het allerliefste en leukste middel om in beweging te blijven, te blijven zorgen en deel uit te blijven maken van de eigen buurt, zegt Ellen Naast het gezelschap van de hond, ontstaat vaak ook een dierbare band tussen baasje en oppas.

‘Ook organiseren we jaarlijks 12 gezellige OOPOEH-uitjes. Deze worden tot in de puntjes verzorgd waardoor de OOPOEH’s zich gewaardeerd, verwend en speciaal voelen. Ook leren ze dan andere senior hondenliefhebbers kennen. Het is prachtig om te zien hoe nieuwe vriendschappen ontstaan tijdens deze dagjes uit!’

Vooral in de steden

Stichting OOPOEH werkt landelijk maar is bovengemiddeld actief in de grote en middelgrote steden. Ellen: ‘Wij maken deze strategische keuze omdat in een grootstedelijke omgeving eenzaamheid onder ouderen groot is. Daarbij is het makkelijker een match te vinden tussen een oudere en een oppashondje in een dicht-bewoonde omgeving dan in dunbevolkt gebied. Het mes snijdt dus aan twee kanten.’

Meer weten?
Kijk op de website van Stichting OOPOEH

 

Fotograaf: Bram Kloos