Tilburg

Fysiek en sociaal fit in Tilburg

Hoe zorg je ervoor dat ouderen en mensen met een beperking in beweging blijven? Door te faciliteren dat iemand uit hun omgeving gezellig meebeweegt. Dat is het uitgangspunt van de kaartenactie Fit het voorjaar in. Caroline van Noort, coördinator Meer Bewegen voor Ouderen van het Sportbedrijf Tilburg: “Zo blijven kwetsbare Tilburgers niet alleen fysiek maar ook sociaal fit.”

Al jarenlang komen in Tilburg en omstreken wekelijks 55 Meer Bewegen voor Ouderen-groepen bijeen om samen te bewegen. De meeste deelnemers zijn 80-plus en aangewezen op activiteiten dicht bij huis. “In de coronatijd hebben deze activiteiten een paar keer stilgelegen, sinds de laatste lockdown zelfs voor langere tijd”, zegt Caroline. “De Meer Bewegen voor Ouderen-docenten hebben de deelnemers gebeld om te horen hoe het gaat. Ze merkten dat veel van hen eenzaam zijn. Veel mensen maken een moeilijke tijd door.”

Met een buurvrouw of kleinkind

Zo kwam het idee van de kaartenactie Fit het voorjaar in tot stand. De docenten hebben bij de deelnemers een pakketje langsgebracht met uitnodigingskaarten en een poster om voor het raam te hangen. Caroline: “Hiermee willen we hen aansporen om naar iemand in hun omgeving het kaartje te sturen of te brengen met een concrete uitnodiging om, zeg aanstaande dinsdag om 11 uur, een half uurtje met hen mee te bewegen. Bijvoorbeeld een wandeling met een buurvrouw, fitnessoefeningen met een kleinkind of een ommetje met een vriendin.”

Stok achter de deur

“Iets ondernemen met een ander is natuurlijk veel gezelliger”, vertelt Caroline. “Bovendien is een gemaakte afspraak een stok achter de deur om het echt te doen. Op deze manier heeft deze kwetsbare groep ouderen en mensen met een beperking meer sociaal contact en komen ze op een laagdrempelige manier in beweging.” De kaart biedt ruimte voor het schrijven van een persoonlijke boodschap of leuke tekst. Ook geeft de kaart suggesties voor activiteiten, zoals de wandelapp Wandelen in de Wijk in Tilburg, de Kwiekroute en fitness in de buitenlucht.

Video’s met beweegoefeningen

De website Sportintilburg.nl reikt meer tips om te bewegen aan. Ook staan hier video’s van balletmeester Andrew Greenwoud en Meta de Zeeuw die verschillende fitnessoefeningen voordoen, zittend en staand, met en zonder fitness-elastiek. “Het duo en de vrolijke muziek zijn zo aanstekelijk dat het veel mensen aanspreekt. Ze krijgen vanzelf zin om mee te doen.” Deze beweegvideo’s worden ook dagelijks uitgezonden door Omroep Tilburg. Ideaal voor ouderen die niet over een smartphone of tablet beschikken, maar wel over een tv.

Stralende gezichten na afloop

De kaartenactie is breed opgezet. Buurt- en wijkregisseurs, wijkcentra, de thuiszorg en de Zonnebloem zijn aangehaakt. Eind maart heeft sportmarketingbureau House of Sports zelfs een film over deze actie opgenomen, waarin het ontmoeten en bewegen van jong en oud samen centraal staat. Caroline is verheugd over zoveel enthousiasme over de actie. ”Ook onder de deelnemers. Waar veel van hen begonnen vanuit de motivatie dat bewegen gezond is, is dat veranderd in gezellig samen zijn. Ze zien erg uit naar de wekelijkse ontmoetingen om samen een kopje koffie te drinken en hun wel en wee te delen. Soms vergeten ze dat ze ook nog even gaan bewegen. De stralende gezichten na afloop spreken boekdelen.”

Meer weten?

Sport in Tilburg heeft bij de kaartjesactie beweegmogelijkheden op een rij gezet. Bekijk ook de ervaringen van de 82-jarige Suze in deze YouTube-video. Wil je meer informatie of heb je vragen, stuur dan een mailtje naar Caroline van Noort.