Interventie
Gemeente Papendrecht activeert ouderen met Gouwe Ouwe
Als vanouds dansen, sjansen en zingen: gemeente Papendrecht haalde de sixties dancing én ontmoetingsproject ‘Gouwe Ouwe’ naar haar gemeente. Een laagdrempelige ontmoetingsplek die zowel gangmakers als muurbloempjes trekt, waar contact leggen plotseling weer als vanzelf gaat en die menig oudere motiveert om meer te ondernemen in de wijk.
“Veel ouderen willen wel iets meer rock & roll in het leven, gewoon net zoals vroeger in de kroeg of dancing”, zegt Tim Trooster, directeur van Stichting De Tijdmachine Daarom ontwikkelde de stichting samen met ouderen het project Gouwe Ouwe. “Tijdens deze middagen en avonden gaat niet zelden het dak eraf, maar het is zoveel meer dan een leuk feestje. Door op verschillende manieren gericht ouderen aan te spreken die wel een feestje kunnen gebruiken, verwelkomt Gouwe Ouwe keer op keer een grote groep bezoekers met behoefte aan meer sociaal contact.”
Een zetje naar verandering
En eenmaal binnen – waar de nostalgie vleugels geeft – wordt dat contact zó gelegd. De muzikanten spelen in op wat er in de zaal gebeurt, de vrijwilligers hebben oog voor iedereen en lokale partijen wakkeren enthousiasme aan voor activiteiten in de wijk. Voor veel ouderen is Gouwe Ouwe dan ook een welkom zetje richting structurele verandering: nieuwe vriendschappen en meer meedoen in de eigen omgeving. Sinds 2015 deden 30.000 ouderen mee bij Gouwe Ouwe.
“Tussen jongeren vallen we in het niet en hoor je ze denken: wat een ouwe lullen. Maar hier, onder generatiegenoten, gaan we uit ons dak. Dit is onze jeugd! En het meezingen, dat is heerlijk. De band haalt lekker hoog uit en wij gaan net zo hoog mee. Samen zingen verbindt en houdt ons jong.” – Miep (73) en Linda (70), bezoekers Gouwe Ouwe Papendrecht
Gouwe Ouwe in Papendrecht
Gemeente Papendrecht wilde in 2021 extra inzetten op het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen. “We merkten dat het moeilijk was voor ouderen om na de beperkende coronamaatregelen het gewone leven weer op te pakken”, vertelt wethouder Jaco van Erk (sociaal domein): “Met Gouwe Ouwe wilden we een opstapje bieden naar hernieuwd zelfvertrouwen en ontmoetingen stimuleren die leiden tot nieuwe contacten, kennissen en zelfs vrienden.”
Omdat ook het plaatselijke Theater De Willem bij de gemeente had aangegeven zich in te willen zetten tegen eenzaamheid, leidde dit al snel tot een gezamenlijke aanpak. Van oktober 2021 tot oktober 2022 organiseerden de partners vier Gouwe Ouwe’s in De Willem en verwelkomden ze ruim 1.100 ouderen.
Geen middelmatige zanger met accordeon
Zo verwelkomde Erik Groeneweg, directeur van De Willem, een nieuw én verrassend publiek. “Ik zag plotseling mensen in ons theater die normaal de drempel kennelijk te hoog vinden. Gouwe Ouwe sluit perfect aan bij wat de doelgroep leuk vindt; bezoekers zijn gebrand op kaartjes voor een volgende editie. Ik dacht nog: laat die dansvloer maar zitten, die gebruikt niemand. Maar in no time ging het los. Prachtig. En je merkt aan alles dat het met liefde en professionaliteit georganiseerd wordt. Het decor, de muziek, de muzikanten… hier tref je geen middelmatige zanger met een lullige accordeon, maar écht kwaliteit.”
Steeds nieuwe gezichten
Bezoekers worden gestimuleerd een generatiegenoot mee te nemen die ook wel een feestje kan gebruiken. Dit werkte goed in Papendrecht Joanna van Vuuren, beleidsmedewerker van de gemeente: “Bij het tweede optreden zagen we veel nieuwe gezichten. De eerste keer staat de fittere voorhoede voor de deur, maar die nemen een volgende keer ook de moeilijker bereikbare mensen mee. Je ziet het publiek veranderen. Ons advies is dan ook: organiseer Gouwe Ouwe meer dan één keer. Je bereik wordt dan zoveel groter.”
Aanhaken bij lokale activiteiten
Op de informatiemarkt in de foyer lieten lokale aanbieders zien wat er nog meer wordt georganiseerd om aan mee te doen. Van sport en cultuur tot educatie. “Hiermee geef je de middag een staartje,” vervolgt Joanna. “De toegevoegde waarde zit echt in het betrekken van de lokale partijen. In Papendrecht is zoveel te doen!”
Wijkcoördinator Lisette Oudenaarden beaamt dit en voegt toe: “Zo’n 40% van de bezoekers is meer mee gaan doen met deze lokale activiteiten. En de samenwerking met De Tijdmachine is geweldig. Ze bieden een totaalpakket van A tot Z: een volledige show, tot aan de leverworst en kaas, waarbij ook de communicatiematerialen en -momenten perfect geregeld zijn. Het enige wat je zelf moet doen, is lokale partijen erbij betrekken en zorgen dat het communicatiemateriaal verspreid wordt.”
Ook dit jaar gaat Gouwe Ouwe in Papendrecht door.
“Vroeger waren mijn vrouw Tiny en ik zo gek als een deur. We hebben veel gedanst. Mij lukt dat inmiddels niet meer, maar je moet wel blijven genieten natuurlijk. En dat lukt me prima hier langs de dansvloer! Gouwe Ouwe is bovendien een mooie manier om onder de mensen te blijven en oude bekenden weer eens te zien.” – Rinus (76), vaste bezoeker van Gouwe Ouwe Papendrecht
Meer informatie
Gouwe Ouwe in jouw gemeente? Neem contact op met Tim Trooster via tim@stichtingdetijdmachine.nl of 0570-832 880. Tim brengt je ook graag in contact met gemeenten die hun ervaringen met je delen. Meer informatie: www.gouweouwe.nl. Stichting De Tijdmachine is lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.
Impact Gouwe Ouwe
Gouwe Ouwe Papendracht was onderdeel van ‘Gouwe Ouwe Ontmoetingen in de wijk’ in vijf gemeenten en werd mede mogelijk gemaakt door ZonMw en de Nationale Postcode Loterij. Tussen oktober 2021 en juni 2022 werd ‘Gouwe Ouwe Ontmoetingen in de wijk’ 23 keer uitgevoerd en deed Stichting De Tijdmachine onderzoek naar de impact:
- Hoewel de coronatijd veel onzekerheid met zich meebracht, namen ruim 2.500 ouderen deel.
- Uit het onderzoek geeft Stichting De Tijdmachine aan dat 9 op de 10 bezoekers plezier heeft met anderen en het gevoel erbij te horen.
- 35% van de bezoekers deed vóór Gouwe Ouwe minder dan één keer per maand mee aan activiteiten in de gemeente; een derde nam nooit eerder deel aan activiteiten.
- 39% nam deel vanuit de wens om (meer) sociale contacten op te doen. Van deze ouderen doet na Gouwe Ouwe 41% (meer) mee aan andere activiteiten in de eigen wijk.
De onderzoekscijfers zijn gebaseerd op zowel kwantitatief onderzoek (538 respondenten) als kwalitatief onderzoek (83 respondenten) van Stichting De Tijdmachine i.s.m. Adviesbureau Avance.