MOLENLANDEN

In Molenlanden hangen meer dan 100 bordjes ‘Let op! Buurtattentie’

De gemeente Molenlanden is de eerste van Nederland die bordjes in de straat heeft hangen met ‘buurtattentie’. Hiermee wil de gemeente inwoners stimuleren meer naar elkaar om te kijken en de sociale cohesie versterken. 

Bordje Let op buurtattentieIn het kader van het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid bedacht de gemeente Molenlanden de campagne Buurtattentie. Met Buurtattentie kunnen mensen als knipoog naar het initiatief Buurtpreventie zelf een straatbordje aanvragen en ophangen om meer bewustwording te creëren over het belang van omzien naar elkaar. Dit helpt het gesprek in de buurt op gang te brengen en zet aan tot actie. Als beleidsadviseur bij de gemeente houdt Menno Keller zich bezig met het sociale domein, waaronder eenzaamheid. Menno: “Het zit ‘m in de kleine gebaren, zoals door aan te bellen bij de buurvrouw en te vragen hoe het gaat en of je iets voor haar kunt doen. Je kunt ook samen een wandeling maken, eten brengen of een heg snoeien. De bordjes zijn een hulpmiddel om de sociale cohesie te versterken.”

Straatambassadeurs

Het omzien naar elkaar door Buurtattentie is bedoeld voor de hele straat. Maar iedereen kan daarin zijn eigen rol bepalen. De mensen die net iets meer willen doen voor de buurt, kunnen zich bij de welzijnsorganisatie L&N Smit’s Stichting in de plaats Nieuw-Lekkerland aanmelden om straatambassadeur te worden. Daar is voorzitter Jan Simons aanspreekpunt van: “De straatambassadeurs zijn de oren en ogen van een straat, gevoed door de straat zelf met informatie over de buurtbewoners. Dit kan gaan over iemand die ziek is, een baby krijgt of zoveel jaar getrouwd is.” Het concept ‘Straatambassadeurs’ is inmiddels uitgerold in meer dan zestig straten in de plaats Nieuw-Lekkerland. Nieuw-Lekkerland is dan ook koploper op het thema ‘eenzaamheid’. Jan is daarom actief betrokken bij Buurtattentie: “De straatambassadeurs stimuleren het ophangen van de bordjes, maar andersom zorgen de bordjes er ook voor dat meer mensen zich voor de buurt inzetten.” Menno vult aan: “Het is mooi hoe het in elkaar overloopt.”

Als iemand een straatbordje met ‘buurtattentie’ ophangt, komen mensen al snel naar buiten. Wat kom je doen? Daar ontstaat een gesprek uit.

Buurtattentie in de praktijk

Molenlanden heeft voor deze aanpak gekozen, omdat de straatbordjes structureel zichtbaar zijn. Ook is het een laagdrempelige manier om een steentje bij te dragen. De bordjes zijn simpel aan te vragen bij de gemeente, er zijn geen kosten aan verbonden en iedereen bepaalt zijn eigen bijdrage. Er sinds de actie begon in november 2021 in een paar maanden tijd ruim 100 bordjes opgehangen door heel Molenlanden. Jan vertelt hoe dat er in de praktijk uitziet: “Als iemand een straatbordje met ‘buurtattentie’ ophangt, komen mensen al snel naar buiten. Wat kom je doen? Daar ontstaat een gesprek uit. Dit wordt over het algemeen positief ervaren.” Daarna gaat het balletje verder rollen. Jan vervolgt: “Toen laatst ergens de gordijnen al een hele ochtend dichtzaten, is iemand gaan kijken wat er aan de hand was. De bewoner bleek ziek op bed te liggen. Er kan dan hulp aangeboden worden. Het maakt mensen in de straat alert.”

Toekomstmuziek

Het is volgens Menno een eerste goede stap dat er nu al meer dan 100 bordjes hangen. Maar hij wil verder onderzoeken wat zo’n aantal betekent: “In mei komen alle straatambassadeurs van Nieuw-Lekkerland samen om hun ervaringen te delen.” Ook benadrukt Menno dat, ondanks de simpelheid van het initiatief, gemeenten die geïnteresseerd zijn wel gestructureerd te werk moeten gaan. “Er moeten mensen zoals Jan zijn die enthousiast en gemotiveerd zijn om inwoners met elkaar te verbinden. Daar hoort ook het goed communiceren en monitoren van de werkzaamheden bij.” Het idee is dat Buurtattentie organisch groeit en de gemeente steeds meer op de achtergrond verdwijnt. “Er doen nu 7 dorpen mee, maar we gaan ervoor dat dit over 3 jaar alle 20 zijn”, sluit Menno af.

Ben je geïnteresseerd in Buurtattentie, kijk dan op www.buurtattentie.nl. Wil jij als gemeente meer weten over dit initiatief? Mail dan naar de Gemeente Molenlanden.