Interventie
Positiever in het leven door Mijn Verhaal
Iedere levensfase gaat gepaard met nieuwe uitdagingen. Of je nu op zoek bent naar je identiteit, moet leren omgaan met verwachtingen van je omgeving, worstelt met psychische problemen of te maken krijgt met verlies. Om mensen op een leuke manier te helpen de waarde van het leven te blijven zien, ontwikkelde het initiatief Stadstrainers ‘Mijn Verhaal’. Via foto’s maken deelnemers hun dagelijks leven zichtbaar en laten zien wat zij belangrijk vinden en waar zij goed in zijn.
Bij een bedrijfsuitje gaf Rik Moonen voor het eerst een fotoworkshop met een sociaal karakter. Hij stuurde de deelnemers op pad met de opdracht om een foto te maken van iemand die ze niet kenden en terug te komen met deze foto en een verhaal dat zij te weten waren gekomen. Daar zag Rik hoe deze activiteit deelnemers hielp om iets over de persoon op de foto en ook over zichzelf te vertellen. Beeld kan mensen helpen om een verhaal te delen, concludeerde Rik.
Verhalen in beeld
Mijn Verhaal is een groepsinterventie. De methodiek is gebaseerd op hetzelfde principe als bij het bedrijfsuitje. In een serie van acht bijeenkomsten werken deelnemers aan het delen van hun eigen verhaal binnen de groep met de foto’s die ze maken. Tijdens het proces krijgen ze een beter beeld van wat ze belangrijk vinden en wie ze zijn. Aan het einde van het traject presenteert de groep hun verhaal en een bijbehorend persoonlijk boekje.
Rik ziet dat mensen vaak terughoudend zijn bij de eerste bijeenkomst. “Tegelijkertijd zet die setting van vreemden bij elkaar en creatief bezig zijn wel iets in werking. Mensen worden uitgedaagd om keuzes te maken in wat ze willen vertellen en met welk beeld. De foto’s verlagen de drempel tussen jezelf en een ander omdat ze je helpen iets persoonlijks te delen en de ander er iets in kan herkennen.”
Het verleden is voorbij. Nu denk ik meer aan de toekomst. – oud-deelnemer Mohammed Faisel
In je eigen leven duiken
Het effect van Mijn Verhaal is voor iedereen verschillend. Een van de oud-deelnemers, Mohammed Faisel, staat actiever in het leven en voelt zich meer gezien en gehoord. Mijn Verhaal heeft hem geholpen om opener te zijn in zijn relatie met zijn kinderen en hij doet nu een studie tot taxichauffeur. Mohammed: “Ik vond het heel mooi om mijn eigen verhaal op papier te zien. Het maakte emoties los. Het verleden is voorbij. Nu denk ik meer aan de toekomst.”
Volgens Rik laat het voorbeeld van Mohammed zien hoe de aandacht voor ieders persoonlijke verhaal inspireert om de toekomst anders in te richten. “Hoe meer je in je eigen leven duikt, hoe meer je uit Mijn Verhaal kan halen”, zegt hij. “Als je beter weet wat je wilt en wie je bent, kun je daarmee iets doen.” Inmiddels kent de interventie bijna 500 deelnemers, en zijn er 34 professionals en vrijwilligers uit het sociale domein getraind door Stadstrainers in het begeleiden van Mijn Verhaal.
De interventie wordt uitgevoerd in verschillende gemeenten in Nederland en is erkend door Movisie.
Meer informatie
Speciaal voor lokale coalities tegen eenzaamheid en gemeenten is een ambassadeurspoule opgericht. Deze bestaat uit oud-deelnemers van Mijn Verhaal. Organiseer je als gemeente een bijeenkomst die past bij thema’s zoals eenzaamheid, mentale gezondheid of zingeving? Informeer dan bij Stadstrainers of deze ambassadeurs ook op jouw podium hun verhaal kunnen te delen. Dit doe je door te mailen naar info@stadstrainers.nl. Zou je graag Mijn Verhaal willen begeleiden? De training is beschikbaar voor mensen die werken met ouderen, jongeren en/of mensen met psychische kwetsbaarheid. Neem contact op via info@stadstrainers.nl.