Amersfoort

Druk met de voorbereidingen Week tegen Eenzaamheid: “We doen het echt samen”

Van 29 september t/m 6 oktober 2022 is de Week tegen Eenzaamheid. Een week waarin de ontmoeting centraal staat en veel gemeenten een Week tegen Eenzaamheid-programma hebben. We spraken met Lonneke Lavrijssen en Ramon van Rootselaar die in de gemeente Amersfoort voor Indebuurt033 werken en druk zijn met de voorbereidingen.

Indebuurt033 is de coördinerende welzijnsorganisatie. De organisatie zet zich op veel vlakken in voor bewoners: van jongerenwerk tot informatiewinkels door de stad waar je terechtkunt met vragen. Ramon is als buurtnetwerker werkzaam én woonachtig in de wijk Nieuwland. “Ik ben er voor de wijk en de bewoners. Ik heb als buurtnetwerker in de gaten wat er speelt in de wijk en waar er hulp nodig is.”

Lonneke werkt al bijna drie jaar voor Indebuurt033 en is onderdeel van de staf. “Ik heb me in Amersfoort voor het thema eenzaamheid onder meer gericht op jongeren. Join Us is een initiatief dat we voor hen zijn opgestart. In de Week tegen Eenzaamheid richten we ons op alle leeftijden. Het is een belangrijk moment in het jaar waarop we partijen in de stad vragen de krachten te bundelen en samen op te trekken tegen eenzaamheid.”

De Week tegen Eenzaamheid is een belangrijk moment in het jaar waarop we partijen in de stad vragen de krachten te bundelen en samen op te trekken tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid gaat om gezien worden

“Wij zijn echt de trekker van de Week tegen Eenzaamheid en jagen mensen aan om mee te doen. We vragen rond welke activiteiten georganiseerd kunnen worden en wat ervoor nodig is”, vertelt Lonneke. Ze benadrukt ook dat het niet altijd iets groots of nieuws hoeft te zijn. Juist niet zelfs! “Neem je buurvrouw mee naar een activiteit. Of bel eens aan bij je buren als je ze weinig ziet en maak een praatje. Eenzaamheid is eigenlijk heel klein, het gaat om gezien worden en even contact maken.”

Wij zijn echt de trekker van de Week tegen Eenzaamheid en jagen mensen aan om mee te doen. We vragen rond welke activiteiten georganiseerd kunnen worden en wat ervoor nodig is.

De Week tegen Eenzaamheid is hét moment om bestaande initiatieven extra onder de aandacht te brengen. Ramon: “We willen tijdens de Week tegen Eenzaamheid ons Buurtbestuur presenteren. Dat bestuur vertegenwoordigt de inwoners, wijkwerkers en de betrokken organisaties in de wijk. De helft van de leden zijn inwoners en de andere helft bestaat uit professionals. We willen tijdens de Week laten zien wat er allemaal mogelijk is binnen de wijk.”

De Week tegen Eenzaamheid is hét moment om bestaande initiatieven extra onder de aandacht te brengen.

Samen met de gemeente

De gemeente Amersfoort speelt ook een belangrijke rol tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Lonneke: “We hebben een rechtstreeks lijntje met de communicatieafdeling van de gemeente. We doen het echt samen. Het is belangrijk dat alles wat er tijdens die Week wordt georganiseerd onder dezelfde noemer valt. Dan weten mensen de initiatieven makkelijker te vinden. En dat is uiteindelijk wat we willen.”

We hebben een rechtstreeks lijntje met de communicatieafdeling van de gemeente. We doen het echt samen.

Voor organisaties die het lastig vinden om hun gemeente te bereiken heeft Lonneke een tip: “Onthoud dat je een gezamenlijk doel hebt en elkaar dus nodig hebt. Dus de gemeente jou ook. Als je de krachten bundelt en samen optrekt, kun je veel meer bereiken.”

Kom erbij-pakket

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid kan elk initiatief kosteloos het landelijke Kom erbij-pakket aanvragen. Het pakket bestaat uit verschillende materialen die de activiteiten ondersteunen. “We gaan de posters verspreiden door de stad en we laten de bewonersinitiatieven weten dat zij ook het pakket kunnen gebruiken. Het is heel fijn dat we gebruik kunnen maken van de landelijke communicatiematerialen. Dat maakt het herkenbaar en trekt hopelijk zoveel mogelijk partijen.”

We gaan de posters verspreiden door de stad en we laten de bewonersinitiatieven weten dat zij ook het pakket kunnen gebruiken.

Houd het laagdrempelig

Lonneke en Ramon benadrukken dat het belangrijk is om de organisatie klein en simpel te houden. “Houd het bij de bewoners zelf en ga geen trucen uithalen. Als je het als organisatie of gemeente laagdrempelig houdt, dan maak je het voor de bewoners zelf ook makkelijker om iets te organiseren en aan te haken. Al die kleinere speldenprikjes dragen uiteindelijk het meeste bij aan het verminderen van het eenzaamheidsgevoel.”

“Voorheen hebben we bijvoorbeeld in onze informatiewinkels een ontbijt voor de buurt georganiseerd, nodigden ontmoetingscentra wijkbewoners uit voor koffie, en maakte de burgemeester in die week een praatje met voorbijgangers op het station.”

Meer informatie

Alle activiteiten die er tijdens de Week tegen Eenzaamheid plaatsvinden in Amersfoort worden gebundeld en zijn tegen de Week tegen Eenzaamheid te vinden op: Samenindebuurt033. Zo zie je als organisatie of bewoner snel wat er allemaal bij jou in de buurt wordt georganiseerd. En organisaties kunnen zelf in aanloop ernaar al activiteiten toevoegen.