Carla Dieteren

Activiteiten die helpen om eenzaamheid te voorkomen

In Nederweert zijn de eenzaamheidscijfers afgelopen jaren gedaald: in 2020 geeft gemiddeld 40% van de bevolking van 18 jaar en ouder aan eenzaam te zijn, tegen 43% in de vorige Gezondheidsmonitor-meting in 2016. Daarmee springt de Limburgse gemeente positief uit ten opzichte van het landelijk gemiddelde, waar het percentage is gestegen tot bijna 47% van de bevolking.

De gemeente zet flink in op preventie, dus op tijd signaleren en het beter in beeld krijgen van de behoeftes van de inwoners. “Dan kan je aanbod op maat bieden”, aldus wethouder Carla Dieteren, die eenzaamheid in haar portefeuille heeft. De bibliotheek van Nederweert organiseert bijvoorbeeld het zogeheten Taalcafé, waar mensen komen om te oefenen met het spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Dan combineren ze leren, ontmoeten en ontspanning.

Speciaal in de Week tegen Eenzaamheid wordt de activiteit ‘Maak kennis met een buur uit een andere cultuur’ aangeboden.

Carla Dieteren was erbij en speelde mee. “In dit soort activiteiten zit de kracht van het verbinden.”

Babbelpot

Hoe leer je dan die buur uit de andere cultuur kennen? Heel simpel: met een dobbelsteen, pionnen, een bord met genummerde vakken en de babbelpot. Als je pion op bepaalde vakken komt, moet de speler een vraag uit de babbelpot halen, die voorlezen en beantwoorden.

Hoe leer je dan die buur uit de andere cultuur kennen? Heel simpel: met een dobbelsteen, pionnen, een bord met genummerde vakken en de babbelpot.

Carla was erbij en speelde mee. “In dit soort activiteiten zit de kracht van het verbinden. Door het spel leer je je te interesseren in de ander. En de ander voelt dat je aandacht hebt voor zijn of haar verhaal. Je ontdekt elkaar.”

Door het spel leer je je te interesseren in de ander. En de ander voelt dat je aandacht hebt voor zijn of haar verhaal. Je ontdekt elkaar. – Carla Dieteren

Spel al snel vergeten

Aan een tafel zitten Marianne, Wilhelmien, Mady, alle drie Nederlandse vrouwen. Naast hen zitten Zainab, afkomstig uit Afghanistan, en Nesreen, afkomstig uit Syrië. Beide wonen ze nu ongeveer vijf jaar in Nederland. Onwennig gooit Zainab de dobbelsteen en haalt een vraag uit de babbelpot: welk gerecht is typisch uit jouw land? “Aubergineschotel”, is haar antwoord. “Salade”, zegt Nesreen. Waarop vervolgens de andere drie vrouwen beginnen over haring en andere oer-Hollandse gerechten. De vraag blijkt zoveel gespreksstof in de groep te geven, dat het spel al snel vergeten wordt. Degene die dacht dat iemand van de groep de eindstreep van het spel zou halen, komt bedrogen uit.

Degene die dacht dat iemand van de groep de eindstreep van het spel zou halen, komt bedrogen uit.

Steeds iets nieuws

Carla Dieteren is ervan overtuigd dat dit soort activiteiten helpt met de preventie van eenzaamheid: “De vrijwilligers van de bibliotheek bedenken steeds weer nieuwe dingen over hoe mensen met taal kunnen oefenen. En dat werpt zijn vruchten af. Er komen nieuwe mensen op af én ze laten enthousiast weten de volgende keer weer aan te sluiten. Eén van de deelnemers kreeg zelfs kippenvel van de mooie verhalen die ze aan tafel hoorde.”

11 oktober 2021