HANDREIKING

Alles wat organisatoren van een activiteit moeten weten

Op deze pagina vind je informatie voor het organiseren van een activiteit in de Week tegen Eenzaamheid. Vooraf: geweldig dat je meedoet aan de Week tegen Eenzaamheid!

De Week tegen Eenzaamheid bestaat uit de honderden activiteiten in het land die mensen de mogelijkheid bieden nieuwe sociale contacten te leggen of contacten te verduurzamen. Gezamenlijk doen we er alles aan eenzaamheid te verminderen en voorkomen.

Gezondheid van je gasten en jezelf: coronamaatregelen

Er is steeds meer mogelijk. En daar zijn we blij mee. We vragen nadrukkelijk iedereen zich te houden aan de geldende richtlijnen. Mogelijk voelen gasten zich niet comfortabel bij alles wat weer mogelijk is. Onze tip: geef elkaar de ruimte, ook om ongemak uit te spreken. Voor verschillende vormen van locaties kunnen de maatregelen rondom Corona Toegangsbewijs vragen oproepen. In deze Corona Toegangsbewijs-handreiking wordt uiteengezet hoe het bewijs gebuikt moet worden in dorps- en buurthuizen, dagbesteding en de maatschappelijke opvang. Wanneer deelnemers tegen problemen aanlopen bij het verkrijgen van een QR-code, vindt je hier enige relevante antwoorden. De QR-code kan geprint worden via de website coronacheck.nl; mensen die geen printer hebben kunnen terecht bij bibliotheken met een Informatiepunt Digitale Overheid. Hier vind je een leuk filmpje van een bibliotheek in Katwijk die mensen bij dit soort vragen helpt. Is dit niet haalbaar, dan kan ook gebeld worden met de CoronaCheck helpesk op 0800-1421. In sommige gevallen kan het coronabewijs ook per post opgestuurd worden.

Hoe doe je mee aan de Week tegen Eenzaamheid?

Heb je bezoekers, cliënten of klanten die baat kunnen hebben bij ontmoeting en het leggen van nieuwe contacten? Dan kun je als organisator aansluiten bij de Week tegen Eenzaamheid.

  • Door een speciale activiteit te organiseren of een reguliere activiteit in het kader van de Week tegen Eenzaamheid te plaatsen onder het motto ‘Kom erbij!’.
  • Door vanuit je eigen werkzaamheden voor klanten of bezoekers een activiteit of dienst te ontwikkelen die helpt eenzaamheid te verminderen of voorkomen.

Je werkt niet direct met deze mensen maar wilt wel iets doen? Werk samen met een maatschappelijke organisatie en ondersteun deze in natura, financieel of met raad en daad!

Gratis materialen voor je activiteitbeeld ansichtkaart

Voor activiteiten stellen we jaarlijks een (gratis) ‘Kom erbij-pakket’ met aankledings- en informatiemiddelen beschikbaar: placemats, ansichtkaarten, gesprekskaartjes, badges, poster, vloersticker. Je kunt deze kosteloos bestellen. De producten zijn in een herkenbare Week tegen Eenzaamheid-stijl.

Helaas was dit pakket tot 31 augustus te bestellen. Abonneer je op onze nieuwsbrief om volgend jaar de aankondiging niet te missen.

Een leuke communicatietoolkit 

Om je activiteit én het thema eenzaamheid onder de aandacht te brengen, hebben we een toolkit met communicatiemiddelen. Hierin vind je:

  • unieke social posts
  • met eigen informatie aanpasbare posters
  • concept-persbericht
  • tips voor PR
  • concept-artikelen en stockfoto’s
  • en veel meer.

Tip: artikel met tv-presentator Bert van Leeuwen, onder andere bekend van programma’s als ‘Proef eenzaamheid’. Je kunt dit kant-en-klare artikel gebruiken om het thema onder de aandacht te brengen in eigen kanalen of bijvoorbeeld aanbieden aan lokale media.   

Ga naar de communicatietoolkit

Deel wat je doet

Natuurlijk naar de mensen die je wilt uitnodigen voor je activiteit. Maar laat het ook weten aan het programmateam van Eén tegen eenzaamheid – een selectie van activiteiten komen op deze website en kunnen worden genoemd in de PR van de Week tegen Eenzaamheid. Stuur je programmaboekje of persbericht aan weektegeneenzaamheid@minvws.nl. Op social gebruiken we de hashtag #weektegeneenzaamheid. Lees ook deze promotietips (doc).

Handreiking Corona Toegangsbewijs

Voor verschillende vormen van locaties kunnen de maatregelen rondom Corona Toegangsbewijs vragen oproepen. In deze Corona Toegangsbewijs-handreiking wordt daarom uiteengezet hoe het bewijs gebuikt moet worden in dorps- en buurthuizen, dagbestedingslocaties en de maatschappelijke opvang.

Zoek de samenwerking

Veel gemeenten hebben een ‘lokale coalitie tegen eenzaamheid’ van organisaties en bedrijven. Mogelijk doen zij iets gezamenlijk aan de Week tegen Eenzaamheid. Mogelijk is er een gemeentelijk programmaboekje. Vraag bij de gemeente naar zo’n coalitie, of anders weet de lokale welzijnsorganisatie vaak goed wat er gebeurt. Tweederde van de gemeenten in Nederland is aangesloten bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Kijk hier of jouw gemeente dat ook is. Vraag bij de gemeente na wie over eenzaamheid gaat.

Nodig je vrijwilligers en deelnemers uit voor het Slotevent

We sluiten de Week af met een sprankelend én interessant event, waarin we terugblikken op de Week én wetenschappers aan het woord komen over hun actuele inzichten. Het Slotevent is op 7 oktober (15.30-17 uur), online en kosteloos om deel te nemen. Lees hier alles over het Slotevent (en schrijf je snel in).

Tip: Extra handreiking! Kijk het Slotevent samen met inwoners, vrijwilligers, collega’s, deelnemers en/of netwerkpartners. Maak het een onderdeel van je activiteitenprogramma. Je kunt dit moment bijvoorbeeld ook gebruiken om de eigen vrijwilligers en medewerkers te bedanken. Lees in deze handreiking hoe je dat aanpakt (pdf).

Handreikingen! 

kom erbij brochure kunstMisschien vind je hier nog dé tip die jouw activiteit nog een beetje beter maakt.

Gezondheid van je gasten en jezelf

Er is steeds meer mogelijk. En daar zijn we blij mee. We vragen nadrukkelijk iedereen zich te houden aan de geldende richtlijnen.