HANDREIKING

Alles wat organisatoren van een activiteit moeten weten

Op deze pagina vind je informatie voor het organiseren van een activiteit in de Week tegen Eenzaamheid. Vooraf: geweldig dat je meedoet aan de Week tegen Eenzaamheid!

De Week tegen Eenzaamheid bestaat uit de honderden activiteiten in het land die mensen de mogelijkheid bieden nieuwe sociale contacten te leggen of contacten te verduurzamen. Gezamenlijk doen we er alles aan eenzaamheid te verminderen en voorkomen.

Hoe doe je mee aan de Week tegen Eenzaamheid?

Heb je bezoekers, cliënten of klanten die baat kunnen hebben bij ontmoeting en het leggen van nieuwe contacten? Dan kun je als organisator aansluiten bij de Week tegen Eenzaamheid.

  • Door een speciale activiteit te organiseren of een reguliere activiteit in het kader van de Week tegen Eenzaamheid te plaatsen onder het motto ‘Kom erbij!’.
  • Door vanuit je eigen werkzaamheden voor klanten of bezoekers een activiteit of dienst te ontwikkelen die helpt eenzaamheid te verminderen of voorkomen.

Je werkt niet direct met deze mensen maar wilt wel iets doen? Werk samen met een maatschappelijke organisatie en ondersteun deze in natura, financieel of met raad en daad!

Voor gemeenten is er deze handreiking hoe je de Week tegen Eenzaamheid oppakt! 

Gratis materialen voor je activiteitbeeld ansichtkaart

Voor activiteiten stellen we jaarlijks een (gratis) ‘Kom erbij-pakket’ met aankledings- en informatiemiddelen beschikbaar: placemats, ansichtkaarten, gesprekskaartjes, badges, poster, vloersticker. Je kunt deze kosteloos bestellen. De producten zijn in een herkenbare Week tegen Eenzaamheid-stijl.

Helaas is bestellen voor de Week 2022 niet meer mogelijk. Deadline was 31 augustus.

Communicatietoolkit 

Om je activiteit én het thema eenzaamheid onder de aandacht te brengen, hebben we een toolkit met communicatiemiddelen. Hierin vind je:

  • unieke social posts
  • met eigen informatie aanpasbare posters
  • concept-persbericht
  • tips voor PR
  • stockfoto’s en concept-artikelen
  • en veel meer.

Ga naar de communicatietoolkit

Handreikingen! 

kom erbij brochure kunstMisschien vind je hier nog dé tip die jouw activiteit nog een beetje beter maakt.

Deel wat je doet

Natuurlijk naar de mensen die je wilt uitnodigen voor je activiteit. Maar laat het ook weten aan het programmateam van Eén tegen eenzaamheid – een selectie van activiteiten komen op deze website en kunnen worden genoemd in de PR van de Week tegen Eenzaamheid. Stuur je programmaboekje of persbericht aan weektegeneenzaamheid@minvws.nl. Op social gebruiken we de hashtag #weektegeneenzaamheid. Lees ook deze promotietips (doc).

Zoek de samenwerking

Veel gemeenten hebben een ‘lokale coalitie tegen eenzaamheid’ van organisaties en bedrijven. Mogelijk doen zij iets gezamenlijk aan de Week tegen Eenzaamheid. Mogelijk is er een gemeentelijk programmaboekje. Vraag bij de gemeente naar zo’n coalitie, of anders weet de lokale welzijnsorganisatie vaak goed wat er gebeurt. Driekwart van de gemeenten in Nederland is aangesloten bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Kijk hier of jouw gemeente dat ook is. Vraag bij de gemeente na wie over eenzaamheid gaat.

Corona

De coronacrisis versterkte de afgelopen jaren de aandacht voor eenzaamheid. Veel initiatieven moesten helaas pauzeren of gingen in aangepaste vorm door. Ook ontstonden nieuwe initiatieven. De uitvoering van de Week tegen Eenzaamheid was vorig jaar extra uitdagend, omdat onduidelijk was in hoeverre groepen (kwetsbare) mensen in de Week fysiek samen konden komen. Welke invloed corona heeft op de organisatie van activiteiten dit jaar is helaas niet te zeggen. We vragen je te letten op de geldende richtlijnen (stand september 2022).

Covid-19 richtlijnen

Hier vind je de geldende Covid-19-richtlijnen.