Landelijk-lokaal

Met Oldstars sporten in steeds meer gemeenten ouderen samen

Sport en beweging is gezond. En niet alleen dat, het kan ook een rol spelen in de aanpak van eenzaamheid. Je hoort in deze podcast hoe dat in zijn werk gaat.

Johan Annema zette voor het Nationaal Ouderenfonds het project Oldstars op – tot hij in oktober 2021 afscheid nam van de organisatie. Presentator Etienne Verhoeff sprak hem september 2021 samen met lokale initiatiefnemer Wim op een sportdag voor ouderen in Schijndel. Ze leggen uit hoe het samen sporten bijdraagt aan het leven van deze ouderen.

Samenwerken met gemeenten

Ook gaan ze in op de samenwerking met gemeenten. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Den Bosch. Beleidsmedewerker Marga de Leeuw legt uit hoe gemeente Den Bosch sport inzet (lees ook dit artikel over de aanpak in Den Bosch). Ze ziet een rol in faciliteren, zoals met een opdracht of subsidie; in de communicatie; en in verbindingen leggen, bijvoorbeeld tussen sport en sociaal werk.

“Het fenomeen van sport aanbieden aan senioren op een andere manier dan ze gewend zijn zie je steeds meer gebeuren”, zegt Marga. Zo is er een samenwerking met de Nederlandse Jeu de Boules Bond. Volgend jaar is het EK Petanque in Den Bosch. Daar zit een programma voor ouderen omheen. “Nu al in aanloop daarnaar worden in de wijken leuke toernooitjes georganiseerd.”

Goede voorbeelden

Specialist ‘Fit en gezond’ bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen Esmee Doets licht in de podcast meer goede voorbeelden toe die er in gemeenten zijn, zoals Goldensports, Denken & Doen en de buurtsportcoach.