Voor jezelf

Tips om iets te doen tegen een eenzaam gevoel bij jezelf

Eenzaamheid is een rotgevoel, dus het is fijn dat je er wat aan kunt doen. Misschien maakt een kleine stap al het verschil. Laat je inspireren op deze pagina.

Aan eenzaamheid kun je wat doen

Je kunt bijvoorbeeld proberen nieuwe contacten aan te gaan. Of je kunt bestaande contacten verbeteren. Voor de een is dit misschien makkelijk, maar voor anderen niet. Misschien ben je eens teleurgesteld geweest of liep iets niet zoals gewild. Het is een kwestie van volhouden en vaak meerdere stappen zetten – tot je de juiste stap gevonden hebt. En soms is het ook bij de eerste keer raak.

We zetten een aantal praktische tips op een rijtje.

Contacten

 • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Bel, app of mail iemand van het lijstje waarbij je een goed gevoel hebt.
 • Maak een lijstje van mensen met wie je een oppervlakkig contact hebt en waarvan je dat zou willen verdiepen. Praat vervolgens met iemand van het lijstje, bijvoorbeeld over wat je de laatste tijd bezighoudt en vraag eveneens de ander daarnaar.
 • Heb je kinderen? Ga dan eens het gesprek aan met ouders van hun vriendjes en vriendinnetjes. Een gespreksstarter is hier wat makkelijker, omdat jullie de vriendenkring van jullie kinderen gemeen hebben.
 • Bied je hulp aan bij buren of kennissen. Misschien kun je oppassen op kinderen of huisdieren, klussen in en rond hun huis, huishouden en dergelijke.
 • Heb je een hond? Dat is gezellig! Maak eens een praatje met andere hondenbezitters. Je hebt vast een gedeelde passie voor honden en verhalen te vertellen over die van jou.

Informatie

 • Om jouw eenzame gevoel een plek te geven kan het helpen als je meer weet over het onderwerp. Neem eens een kijkje op Eenzaam.nl. Daar vind je ervaringsverhalen, informatie en activiteiten om eenzaamheid te doorbreken.
 • Bel eens met een vrijwilliger van de Luisterlijn om je gedachten te ordenen.
 • Zoek in de gemeentegids of op internet naar verenigingen die jouw interesse wekken. Bel of ga eens langs om te vragen of je naar een open dag kan komen of een dagje mee kan kijken. Dit is bijna altijd zonder enige verdere verplichting.

Vrijwilligerswerk

 • Ga vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld een buurthuis, sportclub, op de school van je kinderen, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar maken ook dat je jezelf beter voelt.
 • Je kunt ook vrijwilligerswerk vinden via matchingwebsites zoals NLvoorelkaar, Thuisgekookt en NL Cares.

Activiteiten

 • Kijk eens of er binnenkort in jouw gemeente een activiteit plaatsvindt waar je anderen kunt ontmoeten. Organisaties door heel Nederland organiseren activiteiten voor mensen die andere mensen willen ontmoeten.
 • Veel mensen ervaren herkenning in contact met lotgenoten op een bepaald gebied, bijvoorbeeld bij een patiëntenvereniging of nabestaandengroep. Zo’n band kan het gevoel van eenzaamheid doen afnemen. Klinkt dat als iets voor jou?
 • Zoek een ander om iets mee te ondernemen. Kijk eens op een activiteiten-website. Hier vind je een lijstje

Tip: deze podcast van Tim Senders met Erik die vertelt wat hij deed tegen eenzaamheidsgevoelens en advies van psycholoog Leslie Hodge

Extra tip: durf hulp te vragen

Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het iets kleins is. Dus vraag om hulp. Vind je dat moeilijk? Dat is begrijpelijk. Misschien helpt het als je weet dat het andersom vaak ook geldt: mensen die een helpende hand zouden willen toesteken, durven dit vaak niet te zeggen. Toch, zo blijkt uit onderzoek, zijn veel mensen bereid om wat voor een ander te doen.

Laat professionele hulp je ondersteunen

In sommige gevallen is het nodig dat je professionele hulp zoekt. Dit kan helpen als je je erg en misschien ook al lange tijd eenzaam voelt. Als je merkt dat je niet goed meer functioneert in je dagelijkse leven. Waar kun je terecht? Kijk hier.

Beter omgaan met eenzaamheid

Eenzaamheid is iets waar je zelf mee aan de slag moet gaan. Hulp van de omgeving kan helpen, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken. Als je denkt dat jouw eenzaamheid niet helemaal op te lossen is, dan kun je als doel stellen om zijn om het in elk geval te verminderen en er beter mee om te kunnen gaan. Tips hierover kun je lezen op eenzaam.nl