Voor jezelf
Tips om iets te doen tegen een eenzaam gevoel bij jezelf
Eenzaamheid is een rotgevoel, daarom is het fijn dat je er wat aan kunt doen. Een kleine stap kan al een verschil maken. Laat je inspireren op deze pagina.
Aan eenzaamheid kun je wat doen
Je kunt proberen nieuwe contacten aan te gaan of je bestaande contacten te verbeteren. Voor de een is dit makkelijker dan voor een ander. Een eerste stap zetten kan ook best spannend zijn en kwetsbaar voelen. Het is een kwestie van volhouden en vaak meerdere stappen zetten – tot je de juiste stap gevonden hebt.
We zetten een aantal praktische tips op een rijtje.
Contacten
- Bedenk welke mensen voor jou belangrijk zijn en waarom.
- Investeer in deze contacten en geef deze mensen genoeg tijd en aandacht.
- Luister goed naar iemand met wie je goed contact wil.
- Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Bel, app of mail iemand van het lijstje waarbij je een goed gevoel hebt.
- Maak een lijstje van mensen met wie je een oppervlakkig contact hebt en waarvan je dat zou willen verdiepen. Zoek vervolgens contact met iemand van het lijstje. Toon oprechte interesse en durf ook te delen wat er bij jou speelt.
- Heb je kinderen? Ga dan eens het gesprek aan met ouders van hun vriendjes en vriendinnetjes. Een gespreksstarter is hier wat makkelijker, omdat jullie de vriendenkring van jullie kinderen gemeen hebben.
- Bied je hulp aan bij buren of kennissen. Misschien kun je oppassen op kinderen of huisdieren, klussen in en rond hun huis, huishouden en dergelijke.
- Heb je een hond? Dat is gezellig! Maak eens een praatje met andere hondenbezitters. Je hebt vast een gedeelde passie voor honden en verhalen te vertellen over die van jou.
Informatie
- Om jouw eenzame gevoel een plek te geven kan het helpen als je meer weet over het onderwerp. Neem eens een kijkje op Eenzaam.nl. Daar vind je ervaringsverhalen, informatie en activiteiten om eenzaamheid te doorbreken.
- Bel eens met een vrijwilliger van de Luisterlijn om je gedachten te ordenen. Een gesprek van mens tot mens kan goeddoen.
- Zoek in de gemeentegids of op internet naar verenigingen die jouw interesse wekken. Bel of ga eens langs om te vragen of je naar een open dag kan komen of een dagje mee kan kijken. Dit is bijna altijd zonder enige verdere verplichting.
Vrijwilligerswerk
- Doe iets voor een ander of voor een goed doel. Bijvoorbeeld als vrijwilliger.
- Ga vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld een buurthuis, sportclub, op de school van je kinderen, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar maken ook dat je jezelf beter voelt.
- Je kunt ook vrijwilligerswerk vinden via websites zoals NLvoorelkaar, Thuisgekookt en NL Cares.
Activiteiten
- Ga naar plekken waar je mensen kunt ontmoeten.
- Kijk eens of er binnenkort in jouw gemeente een activiteit plaatsvindt die je leuk vindt. Organisaties door heel Nederland organiseren activiteiten voor mensen die andere mensen willen ontmoeten.
- Veel mensen ervaren herkenning in contact met lotgenoten op een bepaald gebied, bijvoorbeeld bij een patiëntenvereniging of nabestaandengroep. Zo’n band kan het gevoel van eenzaamheid doen afnemen. Klinkt dat als iets voor jou?
- Zoek een ander om iets mee te ondernemen. Kijk eens op een activiteiten-website. Hier vind je een lijstje
Voor iedereen anders
Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. In veel gevallen verdwijnt dat gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Als je je langdurig of sterk eenzaam voelt, kan een negatieve spiraal ontstaan. Wat je kan doen om je eenzaamheidsgevoelens te doorbreken, is voor iedereen anders. Er is geen standaard oplossing. Ook omdat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn. Ben je voor jezelf nagegaan waarom je je alleen voelt? De website eenzaam.nl helpt je ermee aan de slag te gaan.
Tip: ‘Hey, het is oké’ voor jongeren
De Hey, het is oké-website en socials bieden tips om met mentale klachten en eenzaamheidsgevoelens om te gaan. Andere jongeren en jongvolwassenen vertellen hoe zij dat doen.
Luister hier bijvoorbeeld naar Sarah. Zij vertelt wat haar heeft geholpen toen school, werken en goed willen presteren ervoor zorgden dat zij zich steeds vaker alleen voelde en ook minder mensen ging zien.
Extra tip: durf hulp te vragen
Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het iets kleins is. Dus vraag om hulp. Vind je dat moeilijk? Dat is begrijpelijk. Misschien helpt het als je weet dat het andersom vaak ook geldt: mensen die een helpende hand zouden willen toesteken, durven dit vaak niet te zeggen. Toch, zo blijkt uit onderzoek, zijn veel mensen bereid om wat voor een ander te doen.
Laat professionele hulp je ondersteunen
In sommige gevallen is het nodig dat je professionele hulp zoekt. Dit kan helpen als je je erg en misschien ook al lange tijd eenzaam voelt. Als je merkt dat je niet goed meer functioneert in je dagelijkse leven. Waar kun je terecht? Kijk hier.
Goede sociale contacten zijn belangrijk. Als je goede sociale contacten hebt, ben je minder vaak eenzaam. En uit onderzoek blijkt: goede sociale contacten zijn ook goed voor je gezondheid.
Beter omgaan met eenzaamheid
Eenzaamheid is iets waar je zelf mee aan de slag moet gaan. Hulp van de omgeving kan helpen, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken.
En soms heeft het ook gewoon tijd nodig. Bijvoorbeeld als je je eenzaam voelt na een scheiding of verlies van een dierbare. Een luisterend oor kan dan fijn zijn. Maar ontdekken hoe je met de nieuwe situatie om moet gaan, kan tijd vragen.
Als je denkt dat jouw eenzaamheid niet helemaal op te lossen is, dan kun je als doel stellen om zijn om het in elk geval te verminderen en er beter mee om te kunnen gaan. Advies hierover kun je lezen op eenzaam.nl
Wil je delen wat jou heeft geholpen? Heb je een tip voor anderen? Mail eenzaamheid@minvws.nl.
(Een vrouw maakt een prop van een foto van zichzelf en een man. Een collega ziet het en komt naar haar toe.)
RUSTIGE MUZIEK
Hey… Gaat het?
Ik hoorde dat jullie nog wat gaan drinken.
-Ja, ga je gezellig mee?
Leuk.
-Leuk!
(In één scenario pakt de vrouw snel haar tas, in een ander scenario zit ze ’s avonds alleen thuis. Voice-over:)
DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER
VOICE-OVER: Een kleine stap kan het verschil maken.
Bekijk wat jij kan doen op eentegeneenzaamheid.nl.
(Beeldtekst: Bel 1400. Informatie van de Rijksoverheid.)