Initiatief in Peel en Maas, Limburg

Dorpsontmoeting De Koeberg blijft bij de tijd

Er verdwijnen in Nederland steeds meer buurthuizen, maar juist in gemeente Peel en Maas zijn ze populairder dan ooit. Waaronder Dorpsontmoeting De Koeberg, in het plaatsje Helden.

Die populariteit komt misschien doordat de buurthuizen in Peel en Maas zijn gaan samenwerken. 10 kerkdorpen hadden er allemaal een eigen dagbestedingsvoorziening. Ze hadden hetzelfde stoffige imago en dezelfde standaardactiviteiten. Dat wilden ze veranderen. Want de doelgroep verandert ook.

Keuvelen, koffie en kaarten

Ad Ewalts van Dorpsontmoeting De Koeberg in Helden wil vooral af van de drie K’s. ‘Keuvelen, koffie en kaarten. De Koeberg is veel meer. Daarbij lijkt het bij dorpsdagvoorziening alsof iemand een indicatie of zorgvraag nodig heeft om er gebruik van te maken. Dat klopt helemaal niet. Iedereen is welkom. Ongeacht herkomst, zorgindicatie of leeftijd.’ Daarom werd de naam veranderd.

Tweede huiskamer

De dagbestedingsvoorzieningen uit de verschillende dorpen heten nu allemaal ‘dorpsontmoeting’, met daarachter de lokale naam. Het ontmoeten is namelijk erg belangrijk. Het moet een soort tweede huiskamer zijn. Je kunt bij de dorpsontmoetingen ook ‘s middags warm eten tegen een kleine vergoeding. Meedoen aan een activiteit kost wel iets, maar niet veel. Want de gemeente subsidieert.

Minder traditioneel

Ad is sinds enkele jaren de voorzitter van Dorpsontmoeting De Koeberg. Het ontmoetingsgebouw staat op de zandberg waar heel vroeger de koeien bijeengedreven werden. Het is zijn doel om De Koeberg minder traditioneel te maken. Minder bureaucratie en vaker dingen gezamenlijk oppakken, met vrijwilligers en deelnemers.

Aantrekkelijk aanbod voor deelnemers en vrijwilligers

De activiteiten die er nu zijn, spreken aan. Er is aan de deelnemers zelf gevraagd wat ze willen. ‘Willen ze bijvoorbeeld biljarten? Dan gaan wij kijken hoe we dat mogelijk kunnen maken. Dat is nu het uitgangspunt’, zegt Ad. ‘Maar we kijken ook hoe we het voor iedereen aangenaam kunnen maken. Dus ook voor de vrijwilligers. Zijn er activiteiten waar zij ook wat van opsteken? Daar helpt de gezamenlijke aanpak ook bij. En je hoeft lang niet altijd senior te zijn om mee te doen. Als je al jong alleenstaand wordt, dan is naar de dorpsontmoeting gaan vaak ook verlichtend.’

Aanbod mee met de tijd

Ad voorspelt dat er in de toekomst vaker vrije inloopactiviteiten komen. Dan is het nog laagdrempeliger om mee te doen. En de activiteiten moeten blijven passen bij de mensen die komen. Dat zullen ze blijven afstemmen. ‘Er is nu meer vraag naar activiteiten die je intellect aanspreken. Filmavonden met een nabespreking bijvoorbeeld. Of lezingen.’ En er komt een lokaal bij. Want een rumoerige film in hetzelfde lokaal als een middagdutje na het eten is nu niet zo goed te verenigen. En over eten gesproken: nu koken ze nog voor 12 à 13 mensen elke dag. Maar het idee is dat dat er meer dan 20 worden. ‘Dan kunnen er meer mensen gebruik van maken. Handig, als je zelf niet meer kunt koken bijvoorbeeld.’

Trekt mensen uit hun eenzaamheid

Er komen gemiddeld 12 mensen een middag of ochtend naar de dagbesteding van De Koeberg. Per week komen zo’n 45 vaste deelnemers. Ze brengen er veel tijd door. Het trekt mensen uit hun eenzaamheid, denkt Ad. Hij hoort mensen vaak zeggen dat ze veel eerder hadden moeten langskomen. ‘Die hebben we echt over de streep getrokken. Vaak denken ze “daar ben ik veel te jong voor”, of “dat is toch niks voor mij”. Maar via de huisarts of mensen die dicht bij ze staan, worden ze toch aangemoedigd eens te komen. En dan zijn ze er blij mee.’

Meer informatie

Welke activiteiten er zijn, staat op de websites van de verschillende Dorpsontmoetingen. Kijk hier.