Initiatief door heel Nederland

Een kaartje voor een postmaatje

Voor iemand die zich eenzaam voelt, kan een klein gebaar een groot verschil maken. Zo kwam Eef de Nooijer in 2014 op het idee om ouderen een kaartje te sturen. Dat leverde zoveel mooie reacties en vrijwilligers op, dat project Postmaatje inmiddels een succes is. “Als ze een kaartje krijgen, hebben mensen weer het gevoel dat ze ertoe doen.”

Van huis uit kreeg Eef al mee dat je lief moet zijn voor ouderen. “Mijn moeder leerde me dat. Zij hielp altijd mensen met bijvoorbeeld boodschappen tillen of oversteken.” Zelf wilde ze ook graag iets betekenen voor anderen. Ze hield van schrijven en had een groot hart voor ouderen. Zo ontstond het idee van postmaatjes. “Ik begon eigenlijk zonder plan. Ik ging gewoon naar het verzorgingshuis in de buurt. Daar reageerden ze heel positief. Na twee weken had ik 35 ouderen om een kaartje naar te sturen”, vertelt Eef. Dat werd haar iets te veel, dus vroeg ze mensen om zich heen mee te doen. Dat deden ze graag.

Van één naar duizenden vrijwilligers

Daarna ging het hard met haar initiatief. Eef: “Het tijdschrift Flow pikte het op. Toen kwamen er ineens duizenden vrijwilligers bij. Dat was heel mooi om te zien.” Omdat ze zoveel ouderen en vrijwilligers aan elkaar kon koppelen, ging ze samenwerken met het Ouderenfonds. “Zij hebben een grotere infrastructuur, waarmee ze ouderen makkelijk kunnen bereiken”, legt Eef uit. Uiteindelijk besloot ze in overleg met het Ouderenfonds om de ‘vaste’ oudere maatjes aan hen over te dragen. Zelf richtte ze zich vervolgens op eenmalige acties en op vaste postmaatjes voor jongere mensen.”

Laagdrempelig

Eef legt uit dat er een verschil is tussen ‘vaste’ postmaatjes en eenmalige acties. “Bij vaste maatjes gaan de kaartjes en brieven over en weer. We vragen vrijwilligers om vier tot acht keer per jaar iets naar hun maatje te schrijven. Bij eenmalige acties gaat het vaak om verjaar- en feestdagen, iemand die ziek is of om een andere reden een steuntje in de rug nodig heeft.” Daarin schuilt het geheim van de vele aanmeldingen. “Het is heel laagdrempelig. Je kan ook een keer iets doen. Een kaartje is zo geschreven. Daarnaast past het echt bij ouderen, want ze zijn van oudsher gewend om brieven en kaarten met de hand te schrijven.”

Mensen voelen zich weer gezien. Het geeft ze een positieve boost.

Positieve boost

Eef heeft dan ook een heleboel mooie reacties gezien. “Mensen voelen zich weer gezien en belangrijk”, merkt ze. “Het geeft ze een positieve boost. Doordat ze zich beter voelen, hebben ze meer zin om eropuit te gaan. Hun wereld wordt weer breder dan de straat waar ze wonen.” Zo kreeg ze kortgeleden een aanmelding voor een vrouw van 88. Haar zoon meldde haar aan via de website. “Zij was gek op post. Elke dag checkte ze haar brievenbus en kwam teleurgesteld terug als deze leeg was. Ze was zo blij toen ze wel post kreeg. Haar zoon heeft een prikbord voor haar gekocht, zodat ze alle kaartjes kan ophangen. Haar dag heeft meer betekenis.”

Landelijk platform

Inmiddels heeft Eef Stichting Eefies opgericht. Project Postmaatje valt hieronder. Ze is van plan om het nog verder uit te breiden. “Ik wil graag een landelijk platform opzetten, zodat postmaatjes elkaar makkelijk kunnen vinden. Ik hoop dat iedereen in Nederland ons dan ontdekt, want post maakt blij!”

Meer informatie

Andere acties vind je op de facebookpagina en de website van Postmaatje.