Initiatief in Amsterdam, Noord-Holland

Marij geeft yogales in het verpleeghuis

Bewegen, ontspannen en contact met anderen: Granny Yoga is op allerlei manieren goed voor ouderen. Daarom begon Marij de Vries ruim drie jaar geleden met dit initiatief. Nu kan het alleen nog in Amsterdam, maar Marij is druk bezig met uitbreiding. “Het is heel mooi om ouderen op deze manier een fijne ervaring in hun lijf en meer rust in hun hoofd te geven.”

Een aantal jaar geleden volgde Marij een yoga-opleiding in India. Hoewel ze daar leerde om yogales te geven, wilde ze dat niet per se doen. “Ik deed het vooral als verdieping voor mezelf”, vertelt ze. Maar eenmaal terug in Nederland begon het toch te kriebelen. Marij: “Ik wilde mijn yogakennis graag inzetten voor mensen die er baat bij zouden hebben. Mijn hart ging altijd al uit naar ouderen, onder andere omdat ik zo’n goede band met mijn oma had. Zo kwam ik op het idee voor stoelyoga in een verpleeghuis.” Dat wilde ze graag belangeloos doen. “Yoga betekent ook dat je je inzet voor anderen”, vult ze aan.

Van beweging tot ontspanning

Vervolgens benaderde ze een verpleeghuis, waar ze haar idee enthousiast ontvingen. Vanaf dat moment geeft ze elke maandag een stoelyogales aan bewoners met dementie. Marij: “We beginnen met een ontspanningsoefening, gevolgd door oefeningen die de spieren versterken en de balans verbeteren. We eindigen met ademhalingsoefeningen en handmassage. Tijdens de les gebruiken we alle zintuigen. Ik vraag steeds wat de ouderen voelen, horen of proeven.” Eigenlijk zien de lessen er elke week ongeveer hetzelfde uit. “Dat is heel belangrijk voor mensen met dementie. Het geeft ze wat houvast en ik zie dat de deelnemers de lessen steeds meer onthouden”, vertelt Marij.

Persoonlijke aandacht

Behalve om te bewegen en te ontspannen, denkt Marij dat Granny Yoga ook helpt tegen gevoelens van eenzaamheid. Marij: “Dankzij het groepsverband zien de ouderen ook eens anderen dan de vier bewoners met wie ze altijd in de huiskamer zitten. Dat sociale contact doet ze goed.” En dat is niet het enige. “Het is ook een uurtje met persoonlijke aandacht, liefde en gezelligheid. De ouderen zijn er echt even uit en verheugen zich erop.”

Bewoners ophalen

Soms haalt Marij zelfs bewoners zelf op voor de les. “Ik merk dat mijn lessen soms geen prioriteit hebben, simpelweg omdat de zorg het te druk heeft vanwege personeelstekort. Dan haal ik de bewoners zelf op. De stoelyoga helpt ze om zelfstandig te blijven bewegen. Daarom is het belangrijk dat de lessen doorgaan.”

Beter vindbaar

Sinds mei vorig jaar heeft Marij een compagnon, Olga van IJzendoorn. Samen hebben ze er hun missie van gemaakt om yogadocenten en ouderen aan elkaar te koppelen. “Ik begon met een facebookpagina. Daar deelde ik mijn persoonlijke ervaringen, waar ik steeds meer positieve reacties op kreeg. Toen ben ik een website gestart, zodat ik beter vindbaar zou zijn. Hier kunnen docenten en zorginstellingen zich aanmelden.”

Groei

Inmiddels zijn er al heel wat Granny Yogalessen in Amsterdam, maar Marij en Olga willen graag verder uitbreiden. “Op dit moment zijn we bezig om Stichting Granny Yoga op te zetten, met ondersteuning van KNHM Foundation. Ons doel is om de yogalessen ook in andere steden te geven. Want hoe groter wij worden, hoe meer ouderen bewegen”, legt Marij uit.

Glimlach

Marij is trots op alle yogadocenten die zich vrijwillig voor de ouderen inzetten. “Zij zijn echt onze helden. Maar waar het mij het meest om gaat, is de ervaring van de deelnemers. De Granny Yogales is voor mij het beste begin van de week. Ik krijg er zoveel voor terug: een glimlach of een knijpje in mijn hand. Ik ben heel blij dat we iets voor ze kunnen betekenen en hun leven een beetje mooier maken.”

Meer informatie

Kijk op grannyyoga.nl