Initiatief door heel Nederland

Handmassages van aromasseurs

Het is een activiteit waar corona – tijdelijk – een streep door heeft gezet. Hopelijk kunnen de masseurs weer snel aan de slag. Want lichamelijk contact en geuren maken iets los bij mensen. Ze zorgen voor emoties en het contact raakt. Daarom begon Ton Beljon het initiatief ‘Aromasseurs, Doing Good’. Inmiddels geven zo’n 300 vrijwilligers handmassages aan ouderen door het hele land. “Je haalt mensen één-op-één even uit hun eenzaamheid. Dat is goud waard.”

Een aantal jaar geleden bezocht Ton een lezing over trends en robotisering. Wat hem daarvan het meeste is bijgebleven, was een persoonlijk verhaal van de spreker. “Hij vertelde dat hij vaak tijd over had rondom zijn lezingen. Dan ging hij naar een verzorgingshuis. Hij vroeg daar wie het langst geen bezoek had gehad en of hij diegene mocht bezoeken”, vertelt Ton. “Zo was er een vrouw die al vijf jaar geen visite meer had gehad. Hij motiveerde haar de persoon te bellen die ze het liefste wilde zien. Sinds dat telefoontje kreeg ze weer elke week bezoek.” Dat verhaal inspireerde hem om ook iets te doen tegen eenzaamheid.

Massageolie doneren

Ton heeft een eigen bedrijf, Chi Natural Life, dat onder andere aromatische massageolie verkoopt. Ton: “Zo kwam ik op het idee om ouderen en zieken handmassages te geven. Die zijn namelijk heel toegankelijk. Ik zou dan de massageolie doneren en de masseurs hun tijd investeren.” Zijn initiatief werd al snel een succes. “Op elke beurs waar we stonden, spoorden we mensen aan om mee te doen. Ook kwam er een website en facebookpagina. Dat heeft ervoor gezorgd dat in twee jaar tijd al ruim 300 ‘aromasseurs’ bijna 17.000 handmassages hebben gegeven in allerlei instellingen: van verzorgingshuizen tot hospices en ziekenhuizen.”

Hartverwarmende reacties

De reacties van de ouderen zijn hartverwarmend. “Het praatje, het lichamelijke contact en de lekkere geur geeft ze een oppepper. Sommige mensen worden emotioneel, omdat die combinatie echt iets losmaakt. Het trekt ze even uit hun eenzaamheid en ellende”, legt Ton uit. Het meest bijzondere vond hij de reactie van een patiënt in het Erasmus MC. “Hij was terminaal ziek en in de laatste fase. Toen de verpleegster vroeg wat hij op zijn laatste dag wilde, was dat nog één handmassage. Tijdens zo’n massage focus je je op het fijne gevoel, waardoor pijn even naar de achtergrond verdwijnt. Dat wilde hij nog één keer voelen en meenemen in zijn laatste uur. Dat vond ik een ongelofelijke ervaring die het alles waard maakte.”

Kwetsbare groep

Maar niet iedereen kan aromasseur worden. Ton: “Ouderen en zieken zijn een erg kwetsbare groep. Daarom moeten de masseurs in ieder geval een opleiding of ervaring in de zorg hebben. Zij kunnen goed iemands toestand beoordelen.” Als iemand zich opgeeft, krijgt diegene een uitnodiging voor een kick-off bijeenkomst. “Tijdens zo’n bijeenkomst hebben we het over de voorwaarden, zoals het hygiëneprotocol en andere regels. Ook krijgen de deelnemers instructies en leren ze letterlijk de kneepjes van de massage. De techniek oefenen ze op elkaar. Na afloop mailen de geïnteresseerden of ze ook echt aromasseur willen worden. Als dat zo is, krijgen ze een naambutton en een pakket met verschillende oliën thuisgestuurd.”

Contact met instellingen

In het begin dacht Ton dat het na de kick-off bijeenkomst wel goed zat, maar dat bleek niet altijd het geval. “Sommige mensen vonden de drempel te hoog om zelf op een instelling af te stappen. Ze wisten bijvoorbeeld niet hoe ze dat het beste aan konden pakken”, vertelt Ton. “Daarom heb ik door heel Nederland regiocoördinatoren aangesteld. Zij leggen contact met instellingen en helpen de nieuwe aromasseurs op weg. Ook zij zetten zich belangeloos in.” Aromasseurs komen bij meer dan 100 zorginstellingen.

Iets betekenen

Ton is het meest trots op wat hij al heeft bereikt met zijn initiatief. Ton: “Ik ben blij dat het niet alleen bij een goed idee is gebleven. Het is niet doodgebloed, maar heeft doorgezet. Ik vind het geweldig om op deze manier iets te betekenen voor een ander. Het is zo mooi als mensen tijdens een handmassage even hun ellende vergeten en ontspannen. Het is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat, maar ik zeg altijd: hoe meer druppels, hoe beter.”

Meer informatie

Kijk op aromasseurs.nl of op Facebook.

Foto: screenshot Aromasseurs.nl