Initiatief door heel Nederland

ISN-vrijwilligers bezoeken ouderen tijdens Ramadan

De lokale vrouwen- en jongerenafdelingen van de moskeeën van de Islamitische Stichting Nederland (ISN) – en meer vrijwilligers – hebben tijdens de Ramadan bezoeken afgelegd en maaltijdpakketten verspreid, met inachtneming van de geldende coronaregels, vertelt Meral Çelik, coördinator Vrouw en Gezin bij ISN. “De wereld veranderen doe je door je genegenheid.”

“Deze pandemie duurt langer dan verwacht waardoor de beperkingen en regels langer duren en meer en strenger werden. Veel mensen verkeerden steeds vaker in fysieke en mentale problemen. De vrijwilligers van Vrouwen- en Jongerenafdelingen van ISN konden niet onverschillig blijven. Terwijl ze zich strikt aan de coronaregels hielden, legden ze bezoeken af aan en zetten hulpacties op voor de behoeftigen en mensen in nood, ongeacht hun religie, taal en ras.”

“De vrijwilligers die bij de betreffende moskeeafdelingen door heel Nederland actief zijn, hebben dagelijks met respect voor de coronamaatregelen mensen thuis en in instellingen bezocht. Het belangrijkste doel was om deze ouderen, gehandicapten en zieken, het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn door te laten zien dat er aandacht voor hen is. Dit is soms zichtbaar gemaakt door middel van een cadeautje of een eenvoudig maaltijd.”

“Het belangrijkste doel was om hen het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn door te laten zien dat er aandacht voor hen is.”

“Via allerlei hulpacties hebben we duizenden mensen uit vele groepen van onze samenleving bereikt. Onze vrijwilligers kregen positieve reacties van zowel degenen die via deze campagnes zijn bereikt als van de filantropen die deze campagnes met hun steun mogelijk maakten. Er werden maaltijd- en voedselpakketten ingepakt en afgeleverd bij instellingen en mensen thuis. De gevangenissen, vrouwenopvang, voedselbank en hulpcentra voor daklozen zijn enkele voorbeelden ervan.”

Zo werden bijvoorbeeld vanuit Amsterdam ISN Eyup Sultan Moskee tijdens de Ramadan dagelijks 70 maaltijden bij ouderen en jongeren aan huis bezorgd; vanuit Deventer ISN Merkez Moskee in totaal 250 maaltijdpakketten aan verpleeghuizen en Carinova; en vanuit Venlo ISN Tevhit Moskee 500 maaltijden aan de Voedselbank gebracht.

“We hebben helaas moeten constateren dat er veel mensen zijn in ons land die hulp en aandacht nodig hebben. Het belang en de noodzaak van onze hulpacties en activiteiten zijn zo duidelijk. In die zin zullen de vrijwilligers van Vrouwen- en Jongerenafdelingen van ISN hun activiteiten en campagnes voortzetten onder de paraplu van de Islamitische Stichting Nederland.”