Initiatief door heel Nederland

Virtueel uitje naar museum

Ouderen in zo’n 100 verzorgingshuizen krijgen de komende tijd een virtueel uitje naar het Rijksmuseum aangeboden. Op 3 mei lanceerden het bedrijf Maya VR en KPN Mooiste Contact Fonds namelijk het project SamenRIJKS.

Met behulp van een VR-bril en onder begeleiding van studenten kunstgeschiedenis krijgen ouderen in kleine groepen een individuele ‘rondleiding’. Na afloop kunnen de bewoners en studenten samen napraten over de kunstwerken die zij zojuist gezien hebben waaronder de Nachtwacht en het Melkmeisje.

Eenzame tijd

“Wij zien nu met eigen ogen welke sporen het afgelopen jaar heeft achterlaten in verzorgingstehuizen en die moeten we niet onderschatten”, zegt Jan Schipper, initiatiefnemer van het project en oprichter van Maya VR. De ouderen willen er na deze eenzame tijd weer lekker op uit, alleen is een gebrek aan mobiliteit daarbij een vervelend obstakel. De inzet van virtual reality ziet hij als een oplossing om deze ouderen een brug te bieden tussen mens en maatschappij.

“Ik ben in mijn leven wel 25 keer in het museum geweest, maar de laatste keer was toch zeker 15 jaar geleden. Fantastisch om het weer gezien te hebben, kunnen we snel nog een keer?”
– Bep (85) tijdens de pilot van SamenRIJKS.

KPN Mooiste Contact Fonds

Voor de hulp bij het realiseren van het project heeft Maya VR aangeklopt bij KPN Mooiste Contact Fonds, een stichting die zich al jarenlang inzet om mensen te verbinden. Ook is het Rijksmuseum betrokken bij het project.

Verbinden

“Bij Maya staat verbinden bovenaan. De VR-bril biedt ouderen een ongelofelijke ervaring, maar is vooral een manier om mensen met elkaar te verbinden”, aldus Jan. “Door ouderen binnen het tehuis samen te laten deelnemen onder begeleiding van studenten, verbinden wij tevens verschillende generaties met elkaar. Zo is er weer even écht contact want daar is zo veel behoefte aan in deze tijd.”

De bijeenkomsten vinden plaats in huizen waar bewoners en medewerkers gevaccineerd zijn tegen COVID-19.

Bron:

Maya VR en KPN Mooiste Contact Fonds