Initiatief door heel Nederland

Kim plaatste een uitnodiging voor kerst in de buurtapp

Tijdens de kerstperiode vorig jaar plaatste Kim uit Almere een oproepje op buurtapp Nextdoor met de vraag of er een buur was die bij haar en haar familie aan wilde schuiven tijdens kerst. Tony reageerde.

“Mijn ouders keken even raar op toen ze hoorden dat er misschien ook onbekenden aan tafel zouden zitten met kerst. Ook mijn zoon van 18 begreep niet helemaal waarom ik het oproepje had geplaatst: ‘ben je dan niet bang dat er hele gekke mensen op afkomen?’ Zelf dacht ik hier geen seconde over na, ik plaatste de oproep vanuit mijn hart”, vertelt Kim.

Kim kreeg veel reacties op haar oproep, maar uiteindelijk kozen veel buren er toch voor om thuis te blijven. “Ik begrijp het wel, het vraagt toch iets van je om bij een onbekende familie aan te schuiven. Alleen thuis blijven is toch de veiligste keuze.” Twee buurtgenoten stonden wel voor de deur. Een van deze buren was Tony, die vier jaar geleden moest vluchten uit Syrië.

Ontzettend dankbaar

“Ik heb mijn familie achter moeten laten in Syrië en ben de paar foto’s die ik had kwijtgeraakt tijdens het vluchten”, vertelt Tony. “Toen ik het oproepje van Kim zag, twijfelde ik. Toch besloot ik om te gaan en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. De kerst die we samen hebben gevierd heeft ervoor gezorgd dat ik weer met mensen in contact ben, weer vertrouwen en een familie heb. Ik durf mezelf weer open te stellen voor contact, dankzij Kim, een bijzondere vrouw.”

Want Tony had het zwaar. “Door wat ik heb gezien en meegemaakt in Syrië, was ik bang geworden voor mensen. Mijn vertrouwen was weg en ik leefde constant in angst. Ik sloot mezelf op en durfde niet naar buiten. Rond oud en nieuw schuilde ik onder de trap omdat de geluiden van het vuurwerk me angst aanjaagden.”

Samen muziek maken

Aan tafel schoven naast Tony en Kim, ook haar zoon, man en ouders aan. Tony, die zijn Master Theatermuziek behaalde in Syrië en stembegeleider is, bleek al snel een enorme klik te hebben met de vader van Kim, die al zijn leven lang muzikant is. Samen maakten ze muziek en dat doen ze nu nog steeds.

Kim: “Ik liep op een wolkje, ik heb nog nooit zo’n bijzondere kerst gehad. Ik stelde me open en als je dan ziet dat er zulke mooie mensen op je pad komen, daar heb ik geen woorden voor. Ik vind het een afschuwelijk idee dat er mensen zijn die alleen zijn met kerst. Wij zijn een samenleving waarin we op elkaar moeten letten. We hebben elkaar nodig.”

Zet de eerste stap

Haar tip: zet de eerste stap. “Er is steeds meer vereenzaming. Hier winnen we niet van als we elkaar niet meer op durven te zoeken. We moeten zelf de eerste stap zetten en niet naar anderen kijken om het op te lossen. Ik hoop daarom dat ons verhaal andere mensen ook over die drempel tilt. Als we mensen zijn met een hart en open voor elkaar staan, dan krijg je zo’n andere wereld. Het is een sneeuwbaleffect. En kijk wat het ons heeft opgeleverd. Het was de mooiste kerst die we als familie hebben gehad.”

Meer informatie

Nextdoor is deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Kijk op Nextdoor.nl.

Van dit verhaal maakte Nextdoor ook een filmpje.