Initiatief door heel Nederland

Noa gaat als buddy op bezoek bij Joop

Noa gunt het elk mens om gewaardeerd en gekoesterd te worden. Vandaar dat ze zich als buddy aanmeldde bij BuddyBold en nu wekelijks op bezoek gaat bij Joop.

Noa’s hart klopt voor de zorg. Ze doet dan ook een zorgopleiding bij een ROC. “Ik zocht een manier om oudere mensen te helpen. In een land als Nederland verwacht je niet dat mensen tegen hun wil geïsoleerd raken. Dat zou niet moeten mogen”, zegt Noa. Daarom wil ze daar wat aan doen. “Als je met een relatief kleine inspanning een medemens gelukkiger kan maken, hoef je daar niet lang over na te denken. Ik niet, tenminste.”

BuddyBold

BuddyBold is een non-profitorganisatie die jongeren als buddy koppelt aan ouderen die wel wat aanspraak kunnen gebruiken. De buddy’s gaan samen met de ouderen eten, naar buiten, ritjes maken, muziek maken, schaken, alles is naar wens in te vullen. Senioren hebben zo meer persoonlijk contact en junioren hebben een leerzame bijbaan. Want in tegenstelling tot veel andere initiatieven, is BuddyBold voor de senior niet gratis. De jongeren krijgen een vrijwilligersvergoeding. Dat maakt het wat minder vrijblijvend voor de deelnemers.

Geïsoleerd

BuddyBold koppelde Noa aan Joop. Door een samenloop van omstandigheden – corona, thuiswerken, gestrande relatie, zoon uithuizig, medische klachten – was hij steeds meer geïsoleerd geraakt. Ondanks dat hij nog fulltime werkt, begon het hem op te vallen dat hij weinig mensen meer zag. Daar wilde hij wat aan doen en stootte op internet op BuddyBold.

Herkenning

Hoe is Joop? Noa: “Hij is een lieve man. Hij zit vol verhalen, over muziek bijvoorbeeld en over zijn zoon. Hij heeft best veel meegemaakt. En durft open over zijn gevoelens te praten. Zoals dat hij een hele goede band heeft met zijn zus. Maar dat hij haar door omstandigheden een paar jaar niet zag. Over dat gemis is hij dan openhartig. En aangezien ik zelf ook een innige band met mijn zus heb, herken ik die emotie.”

Sushi

Wat ze doen, hangt er maar net vanaf waar ze zin in hebben. Boodschappen of spelletjes. En daar praten ze dan bij. Noa: “Dat is het belangrijkste. We doen niet aan afspraken of planningen. Al hebben we besloten binnenkort samen sushi te gaan maken En als Joop de smaak te pakken krijgt, gaat hij misschien wel op kookcursus, zegt hij.”

Meer informatie

Kijk op www.buddybold.nl. Daar vind je informatie als je een buddy wilt (kosten zijn 10 euro per uur), of als je zelf als buddy aan de slag wilt.