Initiatief in Dronten, Flevoland

Kom in beweging met OpenJeHart

Als je ergens mee zit, is het fijn als je er met iemand over kunt praten. Maar niet iedereen heeft iemand om grote of kleine problemen mee te kunnen bespreken. OpenJeHart is voor mensen die samen met anderen weer in beweging willen komen.

Het kan zijn dat je met je lijf in beweging komt, of met je gedachten. Elke week gaan er groepen mensen wandelen met OpenJeHart, maar toch is het geen wandelclub. Liane Wolfert legt uit hoe ze mensen ermee helpt.

Wandelen en goede gesprekken

Liane is de oprichtster van OpenJeHart. ‘De wekelijkse wandelingen zijn een belangrijk onderdeel van OpenJeHart. Gewoon lekker bewegen. En tegelijkertijd is een wandeling een mooi moment om gesprekken met anderen te hebben. Een heel belangrijk verschil met een gewone wandelclub is dat het wandelen gebeurt onder begeleiding van een professionele coach. Die let op hoe de gesprekken gevoerd worden.’

Praten met een coach

Het is de bedoeling dat de gesprekken echt een opbouw hebben, zodat het makkelijker wordt om het over belangrijke onderwerpen te hebben. Er zijn bijvoorbeeld gesprekskaartjes met de thema’s intimiteit, afscheid of liefde. Die worden dan aan de wandelaars uitgedeeld. Als je wilt, kun je over dat thema iets zeggen. De coach let erop dat iedereen betrokken is op zijn of haar eigen manier. Ook kijkt de coach naar waar jij behoefte aan hebt. Misschien is er een andere deelnemer die ooit een vergelijkbaar probleem had, maar is hij al een stapje verder in het proces. Dan zorgt de coach ervoor dat je met hem kunt praten.

Veilig in de groep

Mensen binnen de groepen van OpenJeHart zorgen goed voor elkaar. Er is veel saamhorigheid onder de leden, zegt Liane: ‘Mensen die bij ons komen zijn kwetsbaar. Net gescheiden of hun partner is pas overleden. Het kan van alles zijn. Zij moeten zich in de groep veilig kunnen voelen. Dat staat voorop. En respect voor elkaar, geen oordeel vellen over een ander.’ Liane leert dat ook aan de vrijwilligers die ze opleidt.

Uit eigen ervaring

Liane heeft zelf ervaren wat het is om eenzaam te zijn. Enkele jaren geleden gebeurde er veel tegelijk in haar leven. Ze ging scheiden, haar kinderen verlieten het huis om te studeren en ze verloor haar baan. ‘Ik heb toen gemerkt hoe belangrijk het is om een goed sociaal netwerk te hebben. Ik ben mijn vriendinnen en familie nog steeds dankbaar voor hun hulp. Maar ik dacht ook: ik heb niks meer te verliezen. Laat ik een bedrijf opzetten dat ook andere mensen helpt hun netwerk op te bouwen en te onderhouden. Om verbinding te maken met een ander, moet je eerst verbinding met jezelf hebben, vanuit je hart. Dus werd de naam OpenJeHart.’

Gelukkiger met een goed sociaal netwerk

Inmiddels zijn er ruim 1.000 mensen lid in meer dan 30 groepen. Uit een enquête onder de leden blijkt dat OpenJeHart bijdraagt in hun geluksgevoel en dat zij zich zelfs minder eenzaam voelen.

Liane ziet dat leden onderling veel voor elkaar betekenen. Er ontstaat een sociaal netwerk waarbij ze een beroep op elkaar kunnen doen. Of het nu gaat om vervoer, hulp bij computerproblemen of een klusje in de tuin, vaak is er wel iemand die kan of wil helpen.

Structuur en ontspanning

Naast het wandelen kun je via OpenJeHart ook meedoen aan allerlei cursussen en activiteiten. Er zijn bijvoorbeeld trainingen over hoe je vriendschappen sluit of socialer kunt worden, maar ook creatieve workshops. En er zijn uitjes in het weekend waar leden zich apart voor kunnen inschrijven. De activiteiten bieden structuur en iets om naar uit te kijken. Of, zoals een lid zegt: ‘Als ik dit niet had, zat ik gewoon weer binnen.’

Speciale projecten

In aanvulling op OpenJeHart werkt Liane aan speciale projecten. Zoals een samenwerking met Albert Heijn en een project met een foodtruck. ‘Met deze projecten bereiken we erg eenzame mensen. Mensen die alleen nog bij de huisarts of de winkel komen en verder niemand zien.’ De foodtruck heet ‘Bakkie Aandacht’. Die staat op bepaalde dagen voor gezondheids- en winkelcentra. Daar spreken vrijwilligers mensen aan met de vraag of ze misschien een bakje thee of koffie willen. En ze maken een praatje, waardoor ze er achter komen of mensen eenzaam zijn.

Bij elke Albert Heijn in Den Haag liggen bij de kassa folders van OpenJeHart en de medewerkers spreken mensen actief aan. Liane: ‘Maar daar blijft het niet bij. We houden mensen in beeld en bellen mensen op hoe het met ze gaat als we ze een tijdje niet gezien hebben.’

Elke gemeente

Liane begon OpenJeHart in Dronten, maar zit nu ook in Lelystad en Den Haag. Ze wil dat in elke gemeente in Nederland OpenJeHart beschikbaar is. ‘Mensen waar je op kunt terugvallen. Dat je het samen leuk hebt en het ook veilig voelt. En dat, als het in je leven even flink tegenzit, er ook voor je wordt gezorgd. Dat wens ik echt iedereen toe.’

Open je hart en doe mee

Meedoen met OpenJeHart kan momenteel in Den Haag, Dronten en Lelystad. Aanmelden is vrijblijvend en lid zijn is gratis. Kijk op openjehart.nu. Wil je zelf een groep opzetten of de methode leren als bedrijf? Neem contact op.