Initiatief in Groningen, Groningen

Oud Cuisine: koken mét en zonder leesbril

“Praat met de ouderen alsof het je vrienden zijn.” Deze tip van Cas Klatte is een van de redenen waarom Oud Cuisine zo’n succes is. Maar het allerbelangrijkste is het hechte team dat dit pop-up restaurant in Groningen runt. Jonge en oude vrijwilligers die samen elke maand een fantastisch diner maken.

Cas: “Het is vooral een supergezellige middag en avond. Gewoon, zoals je ook een leuke avond kunt hebben met vrienden. Alleen dan met een groep die bij elkaar is gebracht.” Het initiatief bestaat inmiddels een jaar en er zijn plannen om het concept verder uit te breiden. Als het aan oprichters Cas Klatte, Piet Croockewit en Siko Oud ligt krijgt elke stad Oud Cuisine. Geïnteresseerden kunnen zich melden via Facebook.

Het ontstaan van Oud Cuisine

Cas bedacht het concept met Piet tijdens hun bijbaan in een verzorgingstehuis. Ze kwamen erachter dat er behoefte was aan activiteiten die op een positieve manier mensen in beweging brengen. Cas: “Ik merkte dat veel ouderen zich niet gewaardeerd voelden en het idee hadden dat ze niet echt iets meer konden bijdragen aan de maatschappij. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is. Ik wilde dat ze weer trots konden zijn op wat ze doen.”

­Lekker eten als voorwaarde

Cas, Siko en Piet wonen inmiddels niet meer in Groningen. Maar ze komen met liefde terug naar de stad waar ze elkaar hebben leren kennen. Eens per maand treffen ze elkaar in Eeterie de Globe. Daar draaien ze samen met een bonte verzameling ouderen voor de restaurantgangers van die avond een driegangenmenu in elkaar. En dat is niet zomaar een menu maar een zorgvuldig samengestelde kaart met gerechten. Cas: “We willen dat mensen bij ons komen eten omdat het eten zo lekker is, niet alleen omdat ze het concept aansprekend vinden.”

Elkaar ophalen

De deelnemers aan Oud Cuisine zijn inmiddels helemaal op elkaar ingespeeld. Dat ging heel snel. Tijdens een feedback lunch, die plaatsvond na de 3e editie van Oud Cuisine was iedereen enthousiast. Natuurlijk waren er ook dingen die beter konden. Het vervoer naar het restaurant bijvoorbeeld. Tijdens de eerste editie haalden de studenten de ouderen op maar zij gaven aan dat ze dat prima zelf af konden. Nu halen de jonge ouderen de oudere ouderen op.

Tips van een kok

En dan was er nog dat menu, dat behoorlijk ambitieus was tijdens de eerste editie. Cas: “Gelukkig kregen we hulp van een vriend die kok is. Hij leerde ons hoe je met een goede timing een stuk relaxter kunt koken.” Wat ook hielp: de sponsoring van Albert Heijn, waar ze de zaterdag voorafgaand aan hun kookavond gratis en kar mogen vullen. En de gulle giften van de groentekraam van Fruithandel Zwerwer.

Optimisme en trots

Inmiddels draait Oud Cuisine zoals elk ander restaurant. Met medewerkers die goed op elkaar zijn ingespeeld en die vooral heel erg blij zijn om elkaar te zien. Een hecht team kookt en gaat daarna met elkaar aan tafel. Niet in kliekjes maar oud en jong door elkaar. En die bijzondere sfeer? Die krijgen de gasten er gratis bij. Cas: “Er hangt iets heel bijzonders in de lucht tijdens zo’n avond. Optimisme en trots en gezelligheid. Het is echt leuk voor iedereen. Door één keer per maand iets te organiseren voelt iedereen zich minstens een paar dagen blijer dan de dagen ervoor.”

Meer informatie

Kijk op de Facebook-pagina van Oud Cuisine