Een KleinGebaar van PostNL

Als onderdeel van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid is vanuit PostNL begonnen met een initiatief om eenzaamheid te signaleren tijdens onze bezorgroutes. Daarnaast organiseert PostNL, samen met het Ouderenfonds en de Kidsweek, De Grote Kerstkaartenactie.

Signaleren van eenzaamheid

In 2020 is PostNL in 1 gemeente gestart met een nieuw initiatief in de strijd tegen eenzaamheid. In 2022 breiden we dat initiatief uit naar 10 gemeenten. Bezorgers worden opgeleid om eenzaamheid tijdens hun route te herkennen. En te melden bij een welzijnsorganisatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand altijd alleen is, al een tijdje niet meer opendoet, of de post zich opstapelt.

Pakketbezorgers die dat graag willen kunnen opgeleid worden om eenzaamheid te herkennen. Deze bezorgers kunnen vrijwillig signalen melden bij plaatselijke welzijnsorganisaties. De welzijnsorganisatie gaat binnen 48 uur naar het adres om te kijken of iemand inderdaad eenzaam is en of er een vervolgactie nodig is. Met genoeg ogen en oren in de samenleving kunnen we zo echt iets tegen eenzaamheid doen.

Grote Kerstkaartenactie

De tijd rondom de feestdagen is voor veel ouderen een extra moeilijke periode. Daarom organiseert het Ouderenfonds, samen met PostNL en Kidsweek, De Grote Kerstkaartenactie sinds 2019. We roepen met dank aan het grote bereik van PostNL heel Nederland op om kerstkaarten te sturen naar het Ouderenfonds. Daarna bezorger wij via PostNL de kaarten bij ouderen in heel Nederland.

In 2021 deden 1.762 scholen mee. Samen met de oproep aan Nederland hebben zij 230.000 kaarten gekleurd, geknutseld en geschreven, die wij hebben bezorgd. Dat zijn gemiddeld meer dan 10 kaarten per bezorger! Een kaartje dat de ontvanger thuis kan ophangen of neerzetten. Een kaartje dat zorgt voor een moment van aandacht. Waardoor ouderen zich in de feestdagenperiode iets minder alleen voelen. Zo worden kwetsbare groepen senioren weer (even) onderdeel van de maatschappij.

Meer hierover is terug te vinden op de website van het PostNL Bijzondere Momenten Fonds