Nissewaard

Nissewaard op afstand in contact

Eenzaamheid was voor de coronacrisis al een belangrijk aandachtspunt in Nissewaard. Veel mensen zetten zich in om het tegen te gaan. Nu het dagelijkse leven nagenoeg is stilgevallen, staan nog meer mensen op om allerlei activiteiten te organiseren. Het gemeenschappelijke doel: contact in tijden van afstand.

Nick Tameris is teamcoördinator Samenleving bij de gemeente Nissewaard. Hij vertelt over de aanpak: “In Nissewaard zoeken we actief contact met eenzame en hulpbehoevende inwoners. Via zorg- en welzijnsorganisaties en actieve buurtbewoners komen we bij deze mensen uit. In deze periode kijken verschillende organisaties extra naar ze om. De vrijwilligers van Stichting Welzijn Ouderen bellen bijvoorbeeld inwoners die daar behoefte aan hebben om een praatje te maken en om te vragen of ze hulp nodig hebben. En artiesten van het lokale muzikantennetwerk Puls geven optredens bij verzorgingstehuizen.”

“In Nissewaard zoeken we actief contact met eenzame en hulpbehoevende inwoners”

Samen geschiedenis schrijven

Om de vinger aan de pols te houden, organiseert de gemeente Nissewaard online koffieochtenden. Via een livestream geven zorg- en welzijnsorganisaties en actieve buurtbewoners dan aan hoe het gaat. “Tijdens een van deze ochtenden is het initiatief gestart om samen geschiedenis te schrijven. Inwoners van jong tot oud verwoorden hoe ze deze periode ervaren. We verzamelen deze verhalen en laten het opnemen in het streekarchief. Wellicht kunnen we het later uitgeven.”

Beeld Nissewaard

Muzikantennetwerk Puls geeft optreden bij verzorgingstehuis.

Online contact met elkaar

Op verschillende websites kunnen inwoners met elkaar in contact komen. Op de site van Thuis in de Wijk is een chatfunctie toegevoegd, zodat inwoners op een laagdrempelige manier hun zorgvragen kunnen stellen. En op nissewaardvoorelkaar.nl kunnen inwoners hulp vragen en aanbieden. Deze site heeft een speciaal onderdeel coronahulp. De meest gestelde en beantwoorde hulpvraag op dit moment is een brief schrijven of kaartje sturen naar opa en oma. Op actiefinnissewaard.nl vinden inwoners tips en tricks over hoe ze actief kunnen blijven in en rondom huis. Zo is er elke week een online quiznight voor jong en oud.

Elkaar Waard

Het plan van aanpak van de gemeente Nissewaard tegen eenzaamheid heet Elkaar Waard. De gemeente heeft hierin een ondersteunende en verbindende rol. “Combinatiefunctionarissen faciliteren organisaties op het gebied van sport, cultuur, natuur en milieu, onderwijs, en in de sociale sector. Ze geven handvatten zodat de organisaties samen met de bewoners het plan in de wijk kunnen uitvoeren. Het doel is uiteindelijk dat iedereen meedoet, want iedereen is Elkaar Waard.”

Meer informatie