Dronten

Dronten zorgt in coronatijd voor luisterend oor

Het coronavirus heeft de samenleving in zijn greep. Mensen hebben minder sociale contacten, werken vanuit huis en gaan niet meer op bezoek bij oudere familieleden. In Dronten heeft de lokale coalitie ZamenEen een contactpunt geopend. Inwoners en medewerkers van de gemeente beantwoorden hier vragen en bieden een luisterend oor.

In deze tijden van eenzaamheid zetten organisaties versneld activiteiten op. “Meteen nadat de regering de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aankondigde, hebben we vanuit de lokale coalitie het Contactpunt ZamenEen in het leven geroepen. Dit is een telefoonnummer dat mensen kunnen bellen als ze behoefte hebben aan contact of als ze hulp nodig hebben, maar ook als ze zelf hulp willen bieden.” Aldus Jeroen Verburg, beleidsmedewerker bij de gemeente Dronten en betrokken bij de lokale coalitie.

“Meteen nadat de regering de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aankondigde, hebben we vanuit de lokale coalitie het Contactpunt ZamenEen in het leven geroepen”

Beeld Dronten

Vrijwilliger Contactpunt ZamenEen aan het bellen.

Nauw betrokken vrijwilligers

Het Contactpunt ZamenEen wordt bemand door vrijwilligers die professioneel worden begeleid en die mensen kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties als dat nodig is. “Naast inwoners ondersteunen ook medewerkers van de gemeente Dronten het contactpunt. Zo’n twintig van mijn collega’s gaan aan de slag als vrijwilliger en bellen op regelmatige basis met een inwoner om een luisterend oor te bieden. Hartverwarmend vind ik dat.”

Lokale coalitie

Eenzaamheid komt in de hele samenleving voor. Van jong tot oud en van arm tot rijk vormt het een probleem. In Dronten zijn twee burgerinitiatieven in 2019 de lokale coalitie ZamenEen gestart om dit tegen te gaan. Zo’n zestig organisaties hebben zich er inmiddels bij aangesloten. Denk aan zorgpartijen, kerken, moskeeën en de lokale detailhandel. Ook de gemeente doet mee. Samen werken ze aan een integrale aanpak tegen eenzaamheid. Verburg: “ZamenEen richt zich op het verbinden van organisaties. Dat is de afgelopen tijd goed gelukt. In deze coronacrisis zien we namelijk dat organisaties elkaar gemakkelijk en snel weten te vinden. Overal komen er samenwerkingen tot stand!”

Meer informatie