Zaltbommel

Zaltbommel: interessante partners maken coalitie

In Zaltbommel is de Coalitie Eén tegen Eenzaamheid zichtbaar aanwezig. Samen met professionals en inwoners pakken ze eenzaamheid actief aan. Zeker nu in coronatijd.  Recent sloten onder andere de Rabobank en Stichting Met je Hart zich aan.

Groot animo voor coalitie

Sharon Cents is gezondheidsmakelaar bij de GGD Gelderland Zuid en vanaf het eerste uur betrokken bij de lokale coalitie: “De afgelopen jaren hebben we een breed draagvlak gecreëerd onder professionals en inwoners. Met elkaar pakken we eenzaamheid aan. Een klein gebaar kan een groot verschil maken en dat willen we bij iedereen onder de aandacht brengen.”

Dit blijkt aanstekelijk te werken, want het animo voor de coalitie is groot. Eind 2020 kwamen bijvoorbeeld Rabobank Zaltbommel en Stichting Met je Hart erbij.

Eenzaamheid aan de balie

Sharon licht toe: “De Rabobank heeft hier veel klanten en ziet geregeld eenzaamheid aan de balie. Ook weten ze als geen ander dat mensen door financiële problemen in een isolement kunnen raken en eenzaam kunnen worden. Stichting Met je Hart richt zich op eenzame ouderen. Ze hadden deze winter verschillende evenementen gepland om ouderen met elkaar in contact te brengen. Door corona ging dit helaas niet door, maar ze hebben de eenzame ouderen wel opgezocht. Bijvoorbeeld door maaltijden langs te brengen.”

Flyer bij alle huishoudens

De lokale coalitie promoot vooral bestaande initiatieven, maar organiseert af en toe ook zelf activiteiten. Recent viel bijvoorbeeld bij alle huishoudens in Zaltbommel een flyer op de mat met daarin tips om naar elkaar om te kijken. De mensen met een contactberoep zoals kappers, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten kregen informatie over het signaleren van eenzaamheid.

“Daarnaast organiseren we in december 2020 een online kersttheatershow. Een luchtige voorstelling waarbij de kijkers via de chat actief kunnen deelnemen. Zo probereen we de kerstdagen voor eenzame inwoners iets lichter te maken en het taboe rond eenzaamheid wat weg te nemen”, aldus Sharon.

Zo proberen we de kerstdagen voor eenzame inwoners iets lichter te maken en het taboe rond eenzaamheid wat weg te nemen.

Rol voor ervaringsdeskundigen

In 2021 gaat de lokale coalitie ervaringsdeskundigen een rol geven in projecten en de kennis over signaleren onder professionals en vrijwilligers vergroten. Sharon: “Verder willen we dit jaar het convenant ondertekenen. De gemeente Zaltbommel heeft dat in 2019 al gedaan, maar dat gaan we nu als coalitie doen.”

GGD is kartrekker

Dat eenzaamheid niet alleen voorkomt bij ouderen bewijst Zaltbommel. Uit onderzoek blijkt dat daar veel mensen tussen de 35 en 55 jaar zich eenzaam voelen. De lokale coalitie bestaat uit diverse maatschappelijke organisatie. Sharon: “De GGD is de kartrekker van de coalitie. Hierdoor kunnen we gemakkelijk kennis delen en ervaringen uitwisselen met andere gezondheidsmakelaars in de regio. En we hebben de onderzoeksafdeling van de GGD tot onze beschikking. Daardoor kunnen we eenzaamheid niet alleen meten, maar kunnen we ook de cijfers duiden.”

Meer informatie