Initiatief door heel Nederland

Er samen op uit met Klup

Wat als je een actieve alleenstaande zestiger bent, maar je sociale netwerk is niet altijd in de buurt of beschikbaar? Het overkwam de vader van mede-oprichtster van Klup Michelle Wolters. Waarom is Klup dé oplossing voor haar vader?

Michelle vond dat ervoor mensen als haar vader geen eigentijdse online manier was om mensen te ontmoeten. Werken aan je netwerk van kennissen en vrienden moest toch makkelijk en leuk kunnen, vonden zij en de andere oprichter Michiel van den Berg. Hun oplossing werd de Klup-app.

Alles via de app

Het werkt heel simpel. In de app zie je welke activiteiten Klupleden organiseren. Zie je iets leuks? Dan schrijf je je in, ook weer via de app. Je kunt ook zelf een activiteit aanmaken. Michelle: ‘Als Klup zelf organiseren we ook nog grote evenementen, zoals onze jaarlijkse zomerbarbecue in Scheveningen. Daar komen wel 200 mensen op af. Lekker dansen op de muziek van een live-band en eten op het strand. Super is dat.’

Mensen om iets leuks mee te doen

Het idee voor Klup ontstond toen de vader van Michelle er alleen voor kwam te staan. Hij verhuisde van een dorp in Noord-Brabant naar Amsterdam, waar zijn dochters al woonden. Het bleek lastig om leuke sociale contacten te vinden die bij zijn smaak pasten. ‘Geen datinggedoe’, zoals haar vader het zei. Maar gewoon verschillende mensen om eens mee te bridgen, te golfen of iets anders leuks mee te doen.

Veel mensen hebben dat

Michelle: ‘Het is niet alleen het probleem van mijn vader. We kwamen erachter dat veel mensen dit herkennen: dat je wel fit en gezond bent, maar sociaal lastig aansluiting vindt. Dat blijkt wel: we hebben inmiddels 35.000 gebruikers. Waarvan een derde elke maand via Klup een activiteit onderneemt. Klup blijkt echt de oplossing voor het probleem. En dan tellen we daar nog niet eens de vriendschappen bij die zijn ontstaan.’

De vooroordelen

‘Mensen denken soms dat leden elkaar al zo goed kennen dat zij er niet meer tussen komen,’ zegt Michelle, ‘maar dat is niet zo. Klup is juist heel flexibel. En iedereen weet nog hoe de eerste keer met Klup voelde. Het enige dat misschien eng is, is dat je in je eentje ergens naartoe moet gaan. Maar echt, probeer het gewoon. Ik hoor alleen maar positieve verhalen van mensen die over die drempel zijn gestapt. Bijvoorbeeld: “Ik ben echt van de bank af gekomen. Ik doe weer leuke dingen.” en “Ik zit niet meer lusteloos tv te kijken, maar ontmoet nieuwe mensen!”

Ambassadeurs

De app is in het hele land te gebruiken, maar op de ene plek zijn meer deelnemers dan op de andere. In 12 regio’s zijn Klup-ambassadeurs actief. Zij willen er elk in hun eigen regio voor zorgen dat meer mensen elkaar ontmoeten via Klup. Michelle: ‘Zodat mensen in hun eigen sociale omgeving meer leuke ontmoetingen opdoen. Daar wordt je leven mooier van. En mijn vader, die klupt ook nog steeds.’

Ook kluppen?

Ga naar www.kluppen.nl. De eerste maand meedoen is gratis. Daarna betaal je een maandelijks bedrag van maximaal 5 euro voor het gebruik van de app. Soms wordt voor bepaalde activiteiten een bijdrage gevraagd, bijvoorbeeld entreekosten of de kosten voor eten en drinken.