Initiatief door heel Nederland

Het Danspaleis verbindt en houdt mensen vitaal

Alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief houden, dat is de missie van het Danspaleis. Niet alleen zijn dans en muziek prachtige middelen om mensen bij elkaar te brengen en ouderen in beweging te zetten, het is ook leeftijd- en cultuuroverstijgend, aldus creatief directeur Suna Duijf. Voor bezoekster Cora is elke dansmiddag een feestje.

“Het is zo belangrijk voor ouderen om erop uit te gaan en andere mensen te ontmoeten”, vertelt Suna, oprichter van het Danspaleis. Het concept is een gezellige dansmiddag waar plezier en beweging voorop staan. “Onder andere voor mensen van wie de partner is overleden of voor ouderen die, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, weer de stap moeten nemen om mee te draaien in het sociale leven.” Cora – niet meer de jongste, zoals ze zelf zegt – hoorde erover van vriendinnen. Ze liet zich overhalen en ging een keer mee met een vriendin naar het buurthuis waar die avond een Danspaleis was. “De sfeer was geweldig, ik voelde me er meteen thuis. De mensen waren vrolijk en iedereen praatte met elkaar. Ik werd meteen gevraagd om te dansen. De middag is omgevlogen.”

Plaatje aanvragen

De muziek is een cruciale factor op zo’n avond. Dat brengt mensen weer in contact met hun levensenergie en hun jeugd. Suna: “We draaien soul en jazz, Frank Sinatra en Elvis Presley, maar ook klassiek en Nederlandstalig. “En Barry White”, vult Cora aan. “Die man kan zingen als geen ander. Ik houd van zijn zware vibrerende stem. Nadat ik een plaatje van hem had aangevraagd, mocht ik aan de hand van een danser door het theaterdoek en kondigde de Platendraaier mijn nummer aan.” Het doek deed haar denken aan de jaren dat ze op het podium stond. Cora heeft jarenlang klassiek gedanst bij het Scapino Ballet. “Ik moest stoppen door een hernia. Professioneel dansen lukte niet meer, maar gelukkig nog wel als hobby.”

Dansen op het balkon

“Vóór corona organiseerden we zo’n 170 danspaleizen per jaar”, vertelt Suna. “In zorgcentra en buurthuizen door heel Nederland.” Bij het uitbreken van de pandemie is meteen creatief nagedacht over alternatieven. Dat typeert het Danspaleis; een enthousiast en gedreven team. “Al vrij snel zijn we de draaitafel bij complexen gaan plaatsen waar veel ouderen wonen; in hofjes, op pleinen en in binnentuinen. De mensen vonden en kwamen naar beneden met een stoeltje of gingen dansen op het balkon. Daarnaast hebben we de anderhalvemeter-dansstok geïntroduceerd; le bouton de danse is een stok omkleed met rood velours zodat we op gepaste afstand samen konden blijven dansen.”

Dat is de kracht van dans en muziek. Het breekt dwars door generaties, culturele achtergronden, rangen en standen, en seksuele en politieke voorkeuren.

Tankstation van levensvreugde

De crew en de vrijwilligers van het Danspaleis zijn mensen in de leeftijd van 26 tot 76 jaar. Suna: “De gemene deler is dat elk van ons een sociaal hart heeft om mensen in beweging te krijgen en er een feestje van te maken. Ook voor mensen die niet willen of kunnen dansen, zij komen voor de gezelligheid. Niet voor niks noemen we onszelf ‘een tankstation van levensvreugde’.”

De Danspaleisformule bestaat naast de inclusieve dansmiddagen ook uit Radio Danspaleis en De Muzieksalon. Deze laatste is een huiskamerclub die vaak plaatsvindt in een verpleeghuis of een buurtkamer in een stad of dorp. Hierin is veel samenwerking met welzijnsorganisaties. “We zien dat bezoekers aan een Danspaleis ook makkelijker een keer naar een Muzieksalon toekomen, en andersom”, zegt Suna. “Een Muzieksalon faciliteert dat contact en worden geïntensiveerd. Dat zorgt ervoor dat vriendschappen kunnen ontstaan en mensen ook andere dingen met elkaar ondernemen.”

Kracht van dans en muziek

Het Danspaleis heeft drie doelstellingen. Het aanpakken van eenzaamheid waarbij ouderen over de drempel heen worden geholpen om in beweging te komen. Het versterken van fysieke en mentale beweging. En het faciliteren van saamhorigheid en ‘echt’ contact. Suna: “We zien vaak dat ouderen na het bijwonen van een Danspaleis of Muzieksalon contact met elkaar houden. Dat is de kracht van dans en muziek. Het breekt dwars door generaties, culturele achtergronden, rangen en standen, en seksuele en politieke voorkeuren.”

“Dat is zeker zo”, vult Cora aan. “Mijn kleindochter van 17 is ook twee keer mee geweest. We hebben een geweldige middag gehad.” Het enige dat Cora jammer vindt, is dat het Danspaleis niet vaker is. “Ik zou elke week wel willen dansen.”

Meer informatie

Kijk op de website van Het Danspaleis

 

Fotografie: Marije Kuiper