Initiatief door heel Nederland

Met cursus eenzaamheid zelf aanpakken

Als je kleine veranderingen in je leefpatroon aanbrengt, kan dat iets doen voor je gevoelens van eenzaamheid. De cursus ‘Meer Contact’ kan daarbij helpen. 

Meer Contact is een online cursus en dus ook tijdens coronatijd goed te volgen. Ook de opdrachten zijn coronaproof.

Oefenen

“Een online cursus is laagdrempelig en veilig. Je leert het mechanisme achter eenzaamheid herkennen en doorbreken. En je gaat al vrij snel in je eigen omgeving oefenen met de tips die je krijgt. Je gaat echt aan de slag!”, vertelt Jacqueline Vermeulen van Humanitas Den Bosch, een van de organisaties die de cursus aanbiedt.

Weer durven groeten

Ook Humanitas-Kampen werkt met de cursus. Coördinator Petra Stevering: “Onze deelnemers zijn positief. Zo gaf een van de cursisten aan zijn buren weer te durven groeten en een andere deelneemster vertelde dat ze dankzij deze cursus – in coronatijd – een vaste wandelvriendin had gevonden. Terwijl ze voorheen geen contact durfde te maken met onbekenden.”

Elke dag een mailtje

Meer Contact start wanneer dat de deelnemer uitkomt, je hoeft niet te wachten tot er een groep begint. Je krijgt twee maanden lang elke dag een mailtje met een filmpje of wat informatie. En vooral veel opdrachten dus. Een lokale welzijnsorganisatie begeleidt de deelnemer. Omdat je geen inlogcode nodig hebt en niks hoeft te downloaden, is de cursus ook geschikt voor mensen die niet erg digitaal vaardig zijn. Wel is een computer of tablet nodig.

Je krijgt geen vis, maar een hengel en je leert vissen.

Duurzame oplossing

Petra: “Ik zeg altijd zo: Meer Contact is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling en die bereid is zélf moeite te doen om zijn of haar sociaal leven te verbeteren. Je krijgt geen vis, maar een hengel en je leert vissen. Je werkt aan een duurzame oplossing voor je eigen eenzaamheidsgevoelens, want je leert hoe je makkelijker contacten legt en onderhoudt.”

Op twaalf plekken

De cursus is bedoeld voor volwassenen en wordt aangeboden door twaalf organisaties (stand  maart 2021) verspreid door Nederland, waaronder drie Humanitas-afdelingen. De cursus is ontwikkeld door Bureau Over-ons.

Meer informatie

Wil je meedoen? Kijk hier voor de gemeenten waar deze cursus aangeboden wordt. Organisaties die interesse hebben in de aanpak, vinden er verdere informatie.

Foto: Humanitas Kampen