Initiatief in Amsterdam, Noord-Holland

Van kunst genieten én nieuwe mensen ontmoeten in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum wil bijdragen aan minder eenzaamheid onder ouderen in Amsterdam. Voor wie geen partner (meer) heeft is het soms lastig om invulling te geven aan de lange dagen. Het is bekend dat kunst kan verbinden. Daarom organiseert het Rijksmuseum het programma Ontmoeting in het Rijksmuseum. Wat is leuker dan van kunst genieten én nieuwe mensen te ontmoeten?

“Ouderen uit hetzelfde stadsdeel komen drie keer naar het Rijksmuseum, steeds met een maand ertussen”, vertelt Cathelijne Denekamp, manager toegankelijkheid bij het Rijksmuseum. “Ze worden elke keer door dezelfde vrijwilliger ontvangen. Ook krijgen ze dezelfde rondleider om ze een veilige en vertrouwde omgeving te bieden.”

Gezamenlijk gesprek

Tijdens de rondleiding door het museum vertelt de rondleider iets over diverse kunstobjecten, waarna de ouderen er samen een gesprek over hebben. Over wat ze ervaren en wat ze ervan vinden. Deze gesprekken staan centraal in het programma, dat tot doel heeft dat de ouderen andere ouderen uit eigen woonomgeving ontmoeten.

Er komen ouderen die nog nooit in het Rijksmuseum zijn geweest. En ouderen die tijdens de rondleiding weer nieuwe dingen zien. Voor velen gaat een nieuwe wereld open. Maar het draait om de ontmoeting die plaatsvindt. “Er is een dame die ook in Amsterdam-Noord woont”, zegt een van de deelnemers. “Ik had haar nooit eerder gezien. Het was leuk om met haar te praten.”

Groepsfoto en elkaars contactgegevens

Elke rondleiding eindigt gezellig met een drankje en een koekje. Bij de laatste ontmoeting krijgen de ouderen een groepsfoto mee die ze thuis kunnen neerzetten. En ook de contactgegevens van de andere personen in de groep. “We hopen dat mensen hierna nog eens met elkaar afspreken,” zegt Cathelijne, “en dat er ook nieuwe contacten uit voortkomen.”

Behalve de fysieke ontmoetingen kunnen mensen ook online met elkaar in contact blijven via de community van Gouderdom. In deze besloten Facebookgroep kun je onder meer lezen over activiteiten voor ouderen, hoe je in beweging kunt blijven en kunt samenkomen met gelijkgestemden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en een filmpje over de ontmoetingen op de website van het Rijksmuseum.