Initiatief door heel Nederland

Waar een goed gesprek al niet goed voor is

Niets doet een mens zo goed als een fijn gesprek. Niet over koetjes en kalfjes, maar gesprekken waarbij je de diepte ingaat. Lisette Brouns zag die behoefte tijdens haar werk bij de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Zij en het team besloten toen het gespreksspel 1330 te ontwikkelen. “Tijdens de gesprekken ontstaan zulke mooie dingen: van echt naar elkaar luisteren tot nieuwe contacten.”

De stichting Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert onder andere colleges voor ouderen, die studenten aan ze geven. Daar zag Lisette een waardevolle wisselwerking ontstaan. “Jong en oud hadden echt aandacht voor elkaar. De colleges waren niet alleen leerzaam, maar ze gaven de ouderen ook een sociaal moment. Ze kregen een podium om hun kennis te delen en leerden elkaar beter kennen. Dat vonden we zo mooi dat we daar meer mee wilden doen.”

Verbinden door gesprekken met inhoud

Zo ontstond het idee voor 1330. Lisette: “Vaak blijven mensen in het dagelijks leven hangen in praatjes over bijvoorbeeld het weer of de hond. Het spel 1330 zorgt dat gesprekspartners met elkaar de diepte ingaan. We hebben bijvoorbeeld een box ontwikkeld met kaarten die 101 onderwerpen hebben. Dat kan van alles zijn: Rembrandt, kattenkwaad van vroeger of een moeilijker thema, zoals rouw en eenzaamheid.”

“Het spel is heel toegankelijk en dus geschikt voor mensen uit alle lagen van de samenleving. De focus ligt op drie gebieden: kennis, meningen en ervaringen delen en humor. Tijdens de gesprekken voelen mensen zich niet alleen verbonden, maar zetten ook hun hersens aan het werk. Daar komt de naam 1330 vandaan: je zet je 1330 gram hersens in beweging.”

Van vreemden tot 50 jaar getrouwd

Wie met elkaar in gesprek gaan, verschilt per keer. “We richten ons vooral op ouderen, maar doen het spel ook weleens met werkzoekenden. Daarnaast is de relatie tussen de deelnemers steeds anders: de ene keer een echtpaar dat al 50 jaar getrouwd is, de andere keer vreemden. Wat alle gesprekken gemeen hebben, is dat mensen echt naar elkaar luisteren, elkaar proberen te begrijpen en vertrouwelijke dingen met elkaar delen”, vertelt Lisette.

Het spel vindt nu online plaats, via videogesprekken. Dat was eerst even spannend.

Ook trainingen tot gespreksleider

1330 richt zich niet alleen op de ouderen zelf, maar ook op de gespreksleiders. Lisette: “We geven trainingen aan bijvoorbeeld mantelzorgers en personeel van bibliotheken, verpleeghuizen en andere ontmoetingscentra. We leren ze de methodiek van 1330 en daarmee de verbreding, verdieping en veiligheid. Op die manier krijgt elke deelnemer een podium en durft iedereen persoonlijke verhalen te delen.”

Dichtbij, maar toch ver weg

Lisette heeft tijdens de gesprekken al veel mooie dingen gezien. “Zo was er een gesprek met een groep die elkaar al redelijk kende van koffiemiddagen. Een vrouw deelde dat zij haar man was verloren. Ze voelde zich daardoor eenzaam en onbegrepen. Dat was een aangrijpend verhaal. Een andere vrouw vertelde dat ze in dezelfde periode haar man was verloren. Hoewel ze elkaar kenden en dichtbij woonden, wisten ze dit tot hun verbazing niet van elkaar. De eerste vrouw reageerde dat ze nu alsnog contact konden houden. Na het spel gebeurde dat ook en nu hebben ze veel steun aan elkaar.”

Dat laat precies het doel van 1330 zien: mensen verbinden via gesprekken om zo eenzaamheid te verminderen en uiteindelijk voorkomen. Lisette: “Doordat de gesprekken echt inhoud hebben, ontstaan nieuwe contacten of verdiepen mensen hun bestaande relaties.”

Corona

In deze coronatijd bracht dat nieuwe uitdagingen met zich mee. “Het spel vindt nu online plaats, via videogesprekken. Dat was eerst even spannend, want non-verbale communicatie is heel belangrijk. Maar ik ben positief verrast: mensen delen evenveel en geven elkaar de ruimte, net als in het echt. En waar het kan, organiseren we nog steeds offline gesprekken op afstand. Hoe dan ook: ik gun iedereen het gevoel van verbinding, want daarbij ontstaan zulke mooie contacten en relaties.”

Meer informatie

Kijk op 1330.nl. Wil je je aanmelden als deelnemer, een training als gespreksleider volgen of heeft jouw organisatie interesse om met 1330 samen te werken? Stuur dan een mail naar info@1330.nl.