Initiatief in Deventer, Overijssel

Music Moves verbindt jong en oud met muziek

Muziek werkt verbindend. Dat is het uitgangspunt van Music Moves, een project dat jongeren traint tot sociaal ondernemers in de muziekindustrie. In een maand tijd krijgen ze alle tools en begeleiding om een eigen muziekevenement te organiseren voor mensen die daar niet makkelijk naartoe gaan. Hierbij staan verbinding, samen genieten en verminderen van eenzaamheid centraal.

“In mijn 17 jaar als jongerenwerker hield ik me veel bezig met inclusie”, vertelt Melvin Dijkema, projectleider Music Moves vanuit Deventer Doet. “Muziek is hierbij een mooi verbindend element omdat het uitstijgt boven leeftijd, achtergrond, sociale status en leefomgeving. Dat is het uitgangspunt van Music Moves, waarbij we jongeren in contact willen brengen met Deventernaren die de weg naar de dansvloer niet zo snel weten te vinden. Zoals mensen met een beperking, ouderen, dak- en thuisloze mensen en andere kwetsbare groepen bij wie op de loer ligt dat ze sneller buiten de maatschappij vallen en zich eenzaam voelen.”

”We willen jongeren in contact brengen met Deventenaren die de weg naar de dansvloer niet zo snel weten te vinden”

Samenwerking onderwijs en maatschappelijke organisaties

Het project Music Moves is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd, waarin jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar hun talenten ontdekken terwijl ze iets voor anderen doen en kennismaken met maatschappelijke problematiek. “We werken samen met de Saxion Hogeschool, ROC Aventus en diverse andere onderwijsinstellingen in Deventer, zodat we jongeren van alle niveaus en met een diversiteit aan culturele en sociale achtergronden erbij betrekken. Ook werken we in het project samen met 11 maatschappelijke organisaties, waaronder ouderenorganisaties, buurthuizen, een woon-werkgemeenschap voor mensen met een beperking en een woonlocatie voor mensen met een ggz-achtergrond.”

Events in Week tegen Eenzaamheid 2021

Vanaf eind augustus zijn een maandlang elke dinsdagavond 35 jongeren getraind. De trainers zijn artiesten, evenementenorganisatoren en professionals in de muziekbusiness. In een reeks van vier masterclasses, wekelijks met een ander thema, hebben de jongeren stap voor stap geleerd om een eigen muziekevenement te organiseren. In de Week tegen Eenzaamheid 2021 hebben de events van alle Movers in Deventer plaatsgevonden.

Music Moves filmpje

Bekijk het filmpje van de events van de Movers op 5 oktober tijdens de Week tegen Eenzaamheid in Deventer.

Van een dansmiddag voor ouderen tot open podium in het AZC

“Behalve de 35 door ons opgeleide sociaal ondernemers waren er 50 eerstejaars leerlingen Verpleegkunde van het Saxion aanwezig om als vrijwilliger te ondersteunen. Met deze groep van ruim 80 jongeren hebben we 11 evenementen uitgevoerd: van een dansmiddag voor ouderen en muziekspelletjes tot een silent disco en een open podium in het AZC.”

“Stoere jongeren die anders op straat zouden hangen hadden nu lol met mensen met een verstandelijke beperking”

“De uitvoering liep op rolletjes en de sfeer was geweldig”, besluit Melvin. “Stoere jongeren die anders op straat zouden hangen, hadden nu lol met mensen met een verstandelijke beperking. En eerstejaars hbo’ers dansten erop los met een oudere met dementie. Jong en oud hebben zich uitstekend vermaakt, doordat ze elkaar hebben ontmoet, elkaar hebben leren kennen en samen konden genieten van muziek.”

Music Moves in zes steden

Music Moves vindt jaarlijks plaats in Deventer, Amsterdam, Nijmegen, Den Bosch, Breda en Enschede. Het programma is een initiatief van 10.00 HOURS, een beweging die door middel van de kracht van muziek jong talent stimuleert een impact op de maatschappij te maken en eenzaamheid tegen te gaan. Music Moves wordt landelijk gedragen door tientallen onderwijsinstellingen, en maatschappelijke en culturele organisaties zoals poppodia en festivals.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de site van Music Moves.