Initiatief door heel Nederland

Nieuws ontdekken en ontmoeten met Studiekringen50plus

Een studiekring is een succesvolle combinatie van ontmoeten, ervaringen delen en iets nieuws ontdekken. Op ruim 70 plekken in het land komt elke twee weken een groep ouderen ervoor bij elkaar. Maar hoe blijft het interessant en boeiend om dat te blijven doen? ‘Het houdt het hoofd jong en bevredigt de nieuwsgierigheid.’

Een kringgesprek heeft een vaste opbouw. Eerst is er een “rondje actualiteiten” waarin iedere deelnemer vertelt wat hem of haar in de afgelopen periode heeft geraakt. Dat kan  een persoonlijke ervaring zijn of iets uit het nieuws. Vervolgens wordt er door een van de kringleden een onderwerp gepresenteerd. En ten slotte is er een gezamenlijk gesprek over die presentatie.

Het nieuws volgen

‘Doordat je met elkaar in gesprek gaat over onderwerpen in het nieuws, heeft het meer zin om het nieuws te blijven volgen’, zegt projectleider van Studiekringen50Plus Andrea Kuijpers. ‘Mensen zeggen: ik merk dat ik dingen weer beter onthoud, omdat ik me in het nieuws verdiep en het er later met anderen over heb.’

Ontmoeten en inhoud het belangrijkst

In 2012 liet Andrea onderzoeken of studiekringen helpen tegen eenzaamheid. Dit gebeurde tijdens een ontmoetingsdag, waarbij meerdere kringen bij elkaar komen. Andrea: ‘Het ontmoeten van andere mensen en dat de gesprekken inhoud hebben, bleken het belangrijkst. Daarnaast vergroot een studiekring je sociale netwerk. Je durft meer te vertellen en je hebt ook meer te vertellen, binnen en buiten een kringbijeenkomst. Wat vervolgens meer vertrouwen geeft.

Zelf aan de slag

Je gaat met een onderwerp aan de slag. En je moet zelf ook een keer presenteren, dus dat geeft een doel om je ergens in te verdiepen.’ Mensen voelen zich meer maatschappelijk verbonden, mondiger en meer betrokken bij de samenleving. Zoals een deelnemer zei: ‘Door de studiekring trad de wereld weer bij me binnen!’ En een ander: ‘Het houdt het hoofd jong en bevredigt de nieuwsgierigheid.’

Waar komt de studiekring vandaan

Het idee komt uit Denemarken. Daar waren mensen al eerder dan in Nederland bezig met het actief houden van de geest voor senioren. Alleen maar bingo spelen in verzorgingshuizen vonden ze wat eentonig. Als locatie kozen ze daar vaak voor bibliotheken. Het blijkt dat de studiekringen daar goed tot hun recht komen. Het studiemateriaal is ruim voorradig en de bibliotheek is steeds meer een centrum van kennis en ontmoeting. Ook in Nederland hebben veel studiekringen in bibliotheken plaats, maar ook in dorpshuizen en zorginstellingen bijvoorbeeld.

Om naar uit te kijken

Kringen blijven vaak lang bij elkaar, er ontstaan vriendschappen uit. Er zijn zelfs kringen die al langer dan 20 jaar bestaan. Een studiekring biedt structuur. Je hebt iets om naar uit te kijken. Andrea: ‘Een tijd geleden hadden we een deelnemer met kanker bij een studiekring. Ondanks zijn ziekte kwam hij toch elke bijeenkomst meepraten. Zijn studiekring gaf hem positieve afleiding. De onderwerpen bij een studiekring zijn namelijk altijd positief van aard. Het gaat zo min mogelijk over ziekte en kwalen. Je praat toch liever over bijvoorbeeld het continent Australië, Van Gogh in Brabant, IJsland en vulkanen of wat een comfortzone inhoudt.

Meedoen aan Studiekringen50plus?

Kijk op de site welke kring er in de buurt  is en mail of bel Studiekring50plus. Meedoen aan een studiekring is gratis. Je betaalt soms een bijdrage voor de zaalhuur en koffie en thee. Dat verschilt per locatie. Geen studiekring in de buurt? Misschien wil je er zelf een opzetten. Ook dan kun je contact opnemen met Studiekringen50plus.