Initiatief in Oostzaan, Noord-Holland

Rollatorwandelen in Het Twiske

We blijven allemaal graag fit, zowel fysiek als mentaal. Maar hoe doe je dat als je slecht ter been bent en niet zo makkelijk meer zelf de deur uitkomt? In Oostzaan hebben ze hier iets op bedacht: rollatorwandelgroepen. Initiatiefnemer Rob Wit en Ronald van Zon van Stichting Gezond Natuur Wandelen vertellen over het succes. ‘Het houdt ouderen in beweging en zorgt voor ontmoetingen.’

Als je op dinsdagochtend door natuurgebied Het Twiske wandelt, is de kans groot dat je een grote groep rollatorwandelaars tegen het lijf loopt. Elke dinsdagochtend start Rob Wit samen met Inge Timmer met een groep enthousiaste wandelaars aan hun wekelijkse wandeling. ‘Voor veel deelnemers is de dinsdagochtend het hoogtepunt van de week. Na afloop drinken we altijd gezellig koffie met elkaar en onderweg wordt er flink gekletst’, vertelt Rob enthousiast. De 75-jarige oud-topsporter is een fervent wandelaar en bewegingscoach.

In Het Twiske begeleidt hij meerdere wandel- en hardloopgroepen, maar de dinsdagochtend is voor de ‘relaxgroep’. Er is ruimte voor iedereen die niet zo goed ter been is en niet meer zo makkelijk zelf de deur uitkomt.

Een wandeldoorverwijzing van de huisarts

Naast de beweging die zo belangrijk is, onderstreept Rob ook het sociale aspect van de wandeling. ‘Veel deelnemers zaten voorheen veel thuis in hun stoel. Maar de wekelijkse wandeling zorgt ervoor dat ze buiten komen en in contact komen met andere ouderen. Ze gaan blij naar huis en zeggen een ander mens te zijn geworden door de wandeling. Daar doen we het voor’, vertelt hij vol enthousiasme. Hij heeft ook contact met huisartsen die hun patiënten doorverwijzen naar het wandelrondje op dinsdagochtend.

De wekelijkse wandeling zorgt ervoor dat ze buiten komen en in contact komen met andere ouderen.

Gezond Natuur Wandelen

Het rollatorwandelen is onderdeel van de Stichting Gezond Natuur Wandelen. Ronald van Zon is coördinator van het wandelnetwerk door heel Nederland. Gezond Natuur Wandelen heeft wandelgroepen door negen provincies en 65 gemeenten door heel Nederland.

Dit zijn niet allemaal rollatorwandelgroepen, maar ook laagdrempelige wandelgroepen die op verschillende niveaus lopen. Naast Oostzaan kun je op Texel en in Haarlem ook meedoen aan een rollatorwandelgroep. ‘Onze doelstelling is om een fijnmazig netwerk door het land uit te bouwen. Hoe de wandelgroepen in Oostzaan lopen, is echt een voorbeeld van een succesvolle wandellocatie. De begeleiders zijn betrokken, tonen initiatief en hebben plezier in wat ze doen’, vertelt Ronald.

Begeleiding biedt zekerheid

Naast het netwerk dat ze willen uitbouwen, is het doel van Gezond Natuur Wandelen ook om mensen op een makkelijke manier elkaar te laten ontmoeten in de natuur. ‘Natuur heeft een bewezen effect op de gezondheid van mensen. En wandelen in de natuur met mensen draagt daar dan nog meer aan bij. Het is een sociaal project. Ouderen zijn soms wat onzeker om alleen op stap te gaan, maar door de begeleiding die we bieden geven we hen die zekerheid waar ze behoefte aan hebben.’

De andere zekerheid die Rob de wandelaars geeft, is dat het altijd doorgaat. Weer of geen weer. ‘Wij zijn niet van de “ja maar…” maar van het doen!’ Rob vertelt dat ze onlangs op dinsdagochtend in de stromende regen met een groepje van twaalf fanatieke rollatorwandelaars toch hun rondje door Het Twiske zijn gaan wandelen. ‘Dan is de koffie na afloop extra lekker!’

De wandelingen gaan door. Geen of geen weer. Na afloop van een wandeling in de regen is de koffie extra lekker.

Meer informatie

Via Stichting Gezond Natuur Wandelen kun je vinden of er ook een wandelgroep bij jou in de buurt start. Wil je als gemeente of organisatie ook een (rollator)wandelgroep in jouw gemeente opzetten? Neem dan contact op met contact@gezondnatuurwandelen.nl. Stichting Gezond Natuur Wandelen gaat graag met je in gesprek over wat er mogelijk is binnen in jouw buurt.