Initiatief door heel Nederland

Studenten en ouderen wonen samen

Connect Generations is een manier om studenten en ouderen aan elkaar te koppelen. Hoe? Door ze samen te laten wonen. In ruil voor lage woonlasten ondernemen de studenten activiteiten met ouderen.

Bij Connect Generations gebeuren er elke dag bijzondere dingen, vertelt Gitta Klopper, bedenker en projectleider van Connect Generations. Maar sommige ontmoetingen maken extra veel indruk. De sfeer in verpleeghuis Drie Hoven in Amsterdam bijvoorbeeld, toen daar studenten in trokken en samen met de bewoners een warm en gezellig thuis creëerden.

Maar ook recentere projecten blijven Gitta bij. De studenten die in een complex voor jongeren met een beperking trokken bijvoorbeeld en die regelmatig met hun huisgenoten naar de sportschool gaan of op een terras gaan zitten.

Hardlopen

En wat te denken van die student met een voorliefde voor hardlopen die samen met een oudere mijnheer in een scootmobiel naar het Vondelpark gaat en naast de scootmobiel zijn rondjes rende? Gitta: “Ze kwamen allebei met stralende ogen en knalrode wangen terug. Dat soort dingen bedenk je zelf niet. Studenten zien vaak veel minder belemmeringen en denken in mogelijkheden

Succesvolle ontmoetingen faciliteren 

Natuurlijk is het soms ook even zoeken voor de studenten. Zeker in het begin is het vaak even aftasten naar de beste manier om contact te maken. Gitta: “Soms moet je even zoeken naar een gedeelde interesse of naar een activiteit die de doelgroep aanspreekt. Daarom hebben we ook een speciaal kerstcadeau ontwikkeld voor de deelnemende studenten. Het is een blikje met 25 vragen. Zo hebben ze altijd een gespreksonderwerp en verloopt het contact makkelijker.”

Steeds meer verbindingen 

De naam ‘Connect Generations’ dekte lang de lading. Maar er kwamen steeds meer vragen kwamen van andere doelgroepen. Inmiddels worden studenten niet alleen gekoppeld aan ouderen maar ook aan dak- en thuislozen en mensen met een beperking. En dus klopt de naam Connect Generations niet helemaal meer. Dit initiatief verbindt inmiddels niet alleen verschillende generaties, maar ook generatiegenoten.

Gitta sluit niet uit dat dat er nog meer doelgroepen aan het bestand worden toegevoegd. Het concept wint namelijk aan populariteit. De groep gemotiveerde studenten is nog lang niet opgedroogd. Gitta: “Ik ben elke keer weer blij verrast door de energie van de deelnemende studenten. Het zijn allemaal jonge mensen die hun leven delen op een bijzondere manier. Bewuste jongeren die graag willen investeren in de maatschappij.”

Toekomst 

Gitta Klopper ziet nog heel veel mogelijkheden voor de studenten van Connect Generations. Een constructie waarbij studenten en statushouders met elkaar in contact worden gebracht bijvoorbeeld. En als Gitta zelf wel wat gezelschap kan gebruiken op latere leeftijd dan weet ze ook al wat ze doet. Gitta: “Het lijkt me hartstikke leuk om een student in huis te hebben om een oogje in het zeil te houden. Niet alleen voor de gezelligheid maar ook voor de veiligheid.”

Meer informatie

Kijk op de website van Connect Generations of dit filmpje op Youtube

Beeld: screenshot Connect Generations