Initiatief door heel Nederland

Vier Burendag

Burendag wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Het Oranje Fonds en Douwe Egberts zijn de initiatiefnemers van Burendag. Maar waarom eigenlijk? Waarom is Burendag belangrijk om te vieren?

De gedachte achter Burendag: meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Burendag is dan ook ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren kunnen buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Het maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt.

Dat Burendag werkt weten we uit onderzoek. Mensen zijn na Burendag veel meer bereid om hulp te vragen en hulp aan te bieden. Ook hebben ze daarna vaker contact met elkaar. En dat draagt bij aan fijner burencontact en een prettigere plek om te wonen. Zo heeft een burenbingo of een spelletjesmiddag veel meer betekenis voor de buurt dan men misschien in eerste instantie zou denken.

Mensen zijn na Burendag veel meer bereid om hulp te vragen en hulp aan te bieden. Ook hebben ze daarna vaker contact met elkaar.

Jaarlijks doen duizenden buurten mee aan Burendag. In 2023 staat Burendag voor 23 september gepland. Wil je zelf ook meedoen met jouw buurt? Meld je aan via www.burendag.nl!

Basis voor nieuwe contacten

Kathelijne Malcontent, marketing manager bij Jacobs Douwe Egberts: “Tijdens Burendag wordt vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. Zo kan één dag al het verschil maken. Juist in buurten waar minder verbinding is tussen mensen, kan Burendag voor een positieve impact zorgen. Vaak nemen buren meer contact met elkaar op na Burendag en ze doen meer voor elkaar. Bijvoorbeeld af en toe een boodschap doen voor een buurvrouw die slecht ter been is, of oppassen bij het jonge gezin op de hoek.”

Verbinding

Arsine Nazarian, teamleider betrokken samenleving van Oranje Fonds: “Burendag is geweldig in zijn eenvoud. Mensen komen bij elkaar om gezamenlijk iets leuks te organiseren voor de buurt en dat brengt mensen bij elkaar. Burendag maakt het contact fijner en verhoogt de buurtbetrokkenheid. Want het is ontzettend fijn als je terug kunt vallen op je buren. Zij zijn letterlijk het dichtstbij.”

Burendag is geweldig in zijn eenvoud. Mensen komen bij elkaar om gezamenlijk iets leuks te organiseren voor de buurt en dat brengt mensen bij elkaar.

Ben je op zoek naar inspiratie voor het organiseren van activiteiten in jouw buurt, neem dan een kijkje op www.burendag.nl/voorbeelden

Voor iedereen

Burendag is voor iedereen. Kathelijne: “Het is belangrijk om iedereen te betrekken en uit te nodigen. Juist ook de mensen die meestal op de achtergrond blijven. Soms is er weinig sociaal contact in een buurt. Daar zien we dat Burendag vaak het begin van een socialere en leukere buurt is. Want daar waar mensen elkaar kennen, is het prettiger wonen. Voor iedereen.”

Mensen voelen zich meer thuis

Twee op de drie deelnemers heeft na Burendag (veel) meer contact met de buren, bleek uit onderzoek van het Oranje Fonds in 2022. Zij voelen zich (veel) meer betrokken bij de buurt. 41% van buurtbewoners heeft in het half jaar na Burendag (veel) vaker buurtgenoten geholpen door Burendag.

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

Zowel Douwe Egberts als het Oranje Fonds zijn deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

Arsine: “Burendag brengt mensen met elkaar in contact. Dat past gewoon ontzettend goed bij de coalitie tegen eenzaamheid. Wij willen mensen met elkaar verbinden en contact tussen buurtgenoten bevorderen in buurten. Burendag is een geweldige manier om wezenlijk contact in de buurt te realiseren. Een goede buur is namelijk beter dan een verre vriend.”