Initiatief in 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Boefjes en Barista’s

De meeste senioren in zorgcentrum Nieuwehagen in ‘s-Hertogenbosch hebben geen idee wat een barista is. Ze zijn geboren in een tijd van filterkoffie. Maar sinds vorige zomer weten ze wel wat boefjes zijn. Dat zijn de kinderen die vijf dagen in de week samen met hun ouders langskomen.

Het zorgcentrum biedt namelijk onderdak aan Boefjes en Barista’s. Een bijzondere ontmoetingsplek voor kinderen, senioren en ouders. Een plek die jonge ouders met elkaar in contact brengt, waar kinderen samen spelen en waar senioren gezellig aanschuiven.

Het ontstaan van Boefjes en Barista’s

Boefjes en Barista’s is ontstaan uit frustratie van Carlijn van den Berge. Ze merkte dat haar wereld klein werd nadat haar dochter was geboren. En dus ging ze op zoek naar een plek waar haar kind kon spelen en ze andere ouders kon ontmoeten. Die bleek er niet te zijn. Carlijn: “Vaak belandde ik in een café met ergens in een hoekje wat incompleet en afgeragd speelgoed. Zo’n plek waar andere mensen verstoord opkijken als je kind teveel geluid maakt. Het was dat of het andere uiterste: een binnenspeeltuin. En daar werd ik weer niet echt blij van.”

Senioren en jonge ouders samenbrengen

Carlijn besloot om zelf op zoek te gaan naar een plek waar jonge ouders elkaar kunnen ontmoeten en de kinderen onbezorgd kunnen spelen. Die plek was dichterbij dan ze dacht.

Het kinderdagverblijf van de dochter van Carlijn zat naast een verzorgingshuis. De kinderen gingen daar af en toe op bezoek. Voor de geboorte van haar dochter werkte Carlijn zelf in een verzorgingshuis als communicatieadviseur. Het was haar toen al opgevallen dat er een prachtige horecagelegenheid in huis was maar dat die maar een beperkt aantal uur werd gebruikt. Ineens vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Het idee voor Boefjes en Barista’s was geboren: een café voor jonge ouders in een instelling voor senioren.

Wekelijks meer dan 130 bezoekers

Carlijn ging op bezoek bij verschillende zorgcentra om te kijken welke locatie het meest geschikt is. Sinds juni 2018 is Boefjes en Barista’s een feit in zorgcentrum Nieuwehagen. Het initiatief was vanaf de eerste dag een groot succes. Carlijn: “In de eerste week kwamen er al 60 bezoekers. Ik weet nog goed hoe verbaasd ik was toen ik zag dat de eerste bezoekers mensen waren die ik helemaal niet kende. Inmiddels komen er 130 bezoekers per week. Dat zijn niet alleen kinderen en ouders maar ook ouderen uit de buurt.”

Spelen, koffie en revalideren

Bij Boefjes en Barista’s wordt er niet alleen gespeeld. Senioren die gebonden zijn aan hun kamer krijgen bezoek van de kinderen en er wordt ook samen gegymd of getekend. Dat laatste gebeurt met de bewoners van de revalidatiegroep. Carlijn: “Die mensen moeten hun motoriek oefenen. Activiteiten als kleien en tekenen kunnen daarbij helpen. Maar zelf zomaar beginnen vinden ze lastig. Als een kind vraagt om een huis voor ze te tekenen wordt het een heel ander verhaal. Zo werken ze op speelse wijze aan hun revalidatie.“

Elke week iets moois

Er gebeurt elke week wel iets waardoor Carlijn wordt geraakt. Toch is er een moment het meeste bijgebleven. Carlijn: “Er was een mevrouw die al 3 maanden op haar kamer zat zonder iets te zeggen. Meestal had ze haar ogen ook gesloten. Een vrijwilliger van Boefjes & Barista’s nam zijn hondje en een paar kinderen mee om het ijs te breken. De vrouw opende haar ogen, begon te lachen en sprak honderduit. Inmiddels komt ze bijna elke dag naar Boefjes en Barista’s.”

Meer informatie

Ga naar de website van Boefjes en Barista’s

Foto: Boefjes & Barista’s