Initiatief door heel Nederland

Als jongere iets doen kan makkelijk via MDT

MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Doe je mee met MDT, dan ontdek je je talenten en doe je tegelijkertijd iets voor een ander. Ook ontmoet je nieuwe mensen en maak je onze samenleving sterker. Zoals Mette (22): “Dat je met een beetje aandacht en steun iemand zo erg kan helpen vind ik heel bijzonder. Met 3 uur van je tijd per week kan je echt iemands leven veranderen.”

Mette wilde zich inzetten voor ouderen die zich eenzaam voelen. Via het project ‘Jong + oud = goud’ werd ze gekoppeld aan twee oudere dames. “Ik heb al heel lang geen opa’s en oma’s meer dus het leek me leuk om ook met iemand om te gaan van een andere generatie. Met leeftijdsgenoten heb je toch heel ander soort gesprekken dan met een oudere.”

Ze kwam steeds meer los

Een van de oudere, Christina, kwam weinig buiten. Mette: “Door veel interesse te tonen en wekelijks langs te blijven gaan, kwam ze steeds meer los. Tot ze op een gegeven moment zelf voorstelde om naar buiten te gaan! Dat was een heel mooi moment.”

Leren

Tijdens MDT leer je veel over jezelf, over wat je kunt en leuk vindt. Je krijgt een eigen begeleider, volgt trainingen die je zelf interessant vindt en krijgt vaak ook een certificaat. Handig voor je cv, bij het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze, de volgende stap voor je toekomst of het vergroten van je netwerk.

Meer of minder tijd

MDT doe je in je vrije tijd of in een tussenjaar. Soms kan het ook onder schooltijd. Van een paar uur per week tot een paar dagen, dat is jouw keuze. Maak bijvoorbeeld met andere jongeren je eigen televisieprogramma, zet je in voor de natuur of help ouderen bij jou in de buurt. Bijna alles kan. Kies zelf welke MDT bij je past.

Meeste bijgebleven

Wat is Mette het meeste bijgebleven van haar MDT-reis? “Dat je met een beetje aandacht en steun iemand zo erg kan helpen vind ik heel bijzonder. Met 3 uur van je tijd per week kan je echt iemands leven veranderen. En dit neem je ook de rest van je leven mee. Als het met iemand uit je omgeving bijvoorbeeld even niet zo goed gaat, kan wat vaker langsgaan of bellen voor diegene echt het verschil maken.

Meer informatie

Net als Mette je inzetten voor een ander? Dat kan door heel het land. MDT is bedoeld voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Kijk op www.doemeemetmdt.nl

Dit verhaal verscheen eerder op doemeemetmdt.nl.