Initiatief in Amsterdam, Noord-Holland

Noor organiseerde een schilderworkshop voor ouderen

Jong en oud met elkaar verbinden. Met dat doel organiseerde Noor Hagenbeek (21) een schilderworkshop voor ouderen. De middag krijgt zeker een vervolg, als het aan Noor ligt. “Bij sommige ouderen merkte je duidelijk dat ze eenzaam waren, dat deed ons wel wat. Ik denk dat maar weinig jongeren zich bewust zijn van eenzaamheid bij ouderen.”

Zo’n 25 ouderen, 9 jongeren, verf, pencelen en tientallen lege canvassen. Dat waren de ingrediënten voor het feestelijke evenement in een Amsterdams wijkcentrum eerder dit jaar. Op de achtergrond klonk livemuziek van een harpspeler. Het evenement was een MDT-project vanuit het programma Music Moves. MDT staat voor ‘maatschappelijke diensttijd’ en daarmee hebben jongeren de kans hun talenten te ontdekken en tegelijk iets goeds voor een ander te doen. Zoals studente Communicatiewetenschappen Noor.

Ouderen een glimlach bezorgen

Noors enthousiasme is duidelijk hoorbaar als ze vertelt over het project. “Het was heel geslaagd! De sfeer was gemoedelijk, mensen liepen in en uit. Als ze het schilderen zat waren, mochten ze gewoon stoppen. Dat is the key denk ik, je moet niet van tevoren alles willen uitdenken. Het moet een beetje vanzelf gaan.” Met haar twee groepsgenootjes kwam Noor op het idee om iets te doen voor ouderen. “Deze groep verdiende wat extra aandacht, vonden we. Corona nam af, eindelijk kon er weer meer. We wilden de ouderen een glimlach bezorgen. Als jongere sta je vaak ver af van ouderen, we wilden daarom zorgen voor meer begrip tussen die twee groepen.”

Met haar twee groepsgenootjes kwam Noor op het idee om iets te doen voor ouderen. Deze groep verdiende wat extra aandacht, vonden we.

Meer begrip tussen jong en oud

Is dat nodig dan, meer begrip tussen jongeren en ouderen? “Ja. De twee groepen liggen ver uit elkaar en door corona werd die afstand alleen maar groter. Als jongere moest je je houden aan maatregelen die er vooral waren om ouderen te beschermen. Soms leidde dat tot onbegrip. Dat merkte ik in mijn sociale kring.” Des te leuker vond Noor het positieve contact tussen jong en oud tijdens de workshop. “Ze gingen echt met elkaar in gesprek. Eén man schilderde een rood huisje. Hij zat naast een jongere en hij vertelde haar hoe hij vroeger altijd langs dat huisje fietste als hij naar school ging. Het meisje vond het leuk om naar zijn verhalen te luisteren. Mooi om te zien!”

Reacties

De ouderen genoten volop, merkte Noor. “Bij één vrouw in een rolstoel spatte het enthousiasme ervan af. Ze pakte onze handen steeds vast en wilde ons knuffelen. Ze wilde graag fysiek contact. Een andere vrouw zei dat ze het jammer vond dat het was afgelopen, omdat ze dan weer alleen naar huis moest. Bij sommigen merkte je duidelijk dat ze eenzaam waren, dat deed ons wel wat. Ik denk dat maar weinig jongeren zich bewust zijn van de eenzaamheid bij ouderen.” Toch werd het geen zware middag, vertelt ze. “Het doel was juist om er een luchtige, gezellige middag van te maken. Dat is gelukt.”

Bij sommigen merkte je duidelijk dat ze eenzaam waren, dat deed ons wel wat.

‘Ik heb veel op mijn kamer gezeten’

De eenzaamheid die Noor ziet bij de ouderen, herkent ze bij zichzelf. “Op mijn negentiende verhuisde ik naar Rotterdam. Ik kende er niemand, en toen kwam ook nog eens corona. Ik heb toen veel op mijn kamer gezeten. Dat voelde vervelend, het was een moeilijke tijd. Iedereen doet altijd maar alsof hun leven geweldig is. Daardoor kan je je nog meer alleen voelen. Ik denk dat veel jongeren kampen met eenzaamheid, maar niet iedereen benoemt het. Dat is jammer. Ik kan erover praten, dat helpt denk ik. Na driekwart jaar ben ik teruggegaan naar mijn ouders, dat was een goede beslissing.”

Gewoon doen, 100%!

Noor zit nu weer lekkerder in haar vel. Het MDT-project hielp haar daar verder bij. “Ik kreeg er een zelfverzekerd gevoel door. Ik weet nu wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een evenement, ik heb veel contact gehad met externe partijen. Mijn communicatieve vaardigheden zijn zeker verbeterd. Gewoon doen, 100%!”

Meer informatie

Net als Noor je inzetten voor een ander? Dat kan door heel het land. MDT is bedoeld voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Kijk op www.doemeemetmdt.nl

Dit verhaal verscheen eerder op doemeemetmdt.nl.