Initiatief in Woerden, Utrecht

Thuishuis: ouderen wonen samen in Woerden

Vier mannen en twee vrouwen, en de mannen koken. In het nieuwste Thuishuis in Woerden wonen zes ouderen tusssen de 60 en 90 jaar samen. ‘Het was wel even wennen voor de meesten, maar inmiddels is het een hechte groep. Ze eten vaak samen en geven aan zich niet meer eenzaam te voelen dan toen ze alleen woonden’, vertelt Lotte Ruyten, coördinator van het Thuishuis.

Het huis is in februari 2018 opgezet en is het vierde Thuishuis in Nederland. In een Thuishuis delen alleenstaande 60-plussers gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, huiskamer en een hobbyruimte en beschikken over een eigen slaapkamer, woonkamer, badkamer en toilet. In de basis doen de bewoners alles zelf. Als het nodig is, kunnen ze ondersteuning van vrijwilligers krijgen of kan de thuiszorg er langskomen.

‘Studentenhuis voor ouderen’

Het Thuishuis is een initiatief van Stichting Thuis in Welzijn. Jan Ruyten, voorzitter van de stichting – en vader van Lotte – noemt de woonvorm een ‘studentenhuis voor ouderen’. Jan: ‘We willen hiermee eenzaamheid tegengaan en ouderen zo lang mogelijk uit de zorg houden.’ De ouderen in een Thuishuis kennen elkaar vaak al voordat ze gaan samenwonen. Ze komen uit dezelfde wijk als waar het Thuishuis staat. Zo kunnen ze zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

Thuisbezoek

Het Thuishuis is de ene kant van het Thuishuisproject. De andere is het Thuisbezoek. Samen vormen ze een integrale en effectieve netwerkaanpak, legt Jan uit. Onder het Thuisbezoek vallen alle activiteiten waarmee Thuis in Welzijn alleenstaande ouderen opsporen om hen “over de drempel te verleiden” om weer mee te doen. Dat doen de vele – geschoolde – vrijwilligers. Stichting Thuis in Welzijn won met het Thuishuisproject in 2015 de Nationale Eenzaamheid Prijs van Coalitie Erbij.

Daarnaast wijst Jan op onafhankelijk onderzoek van RIGO. Dat toont dat alleen al van een Thuishuis een maatschappelijk rendement van 175% te verwachten is, met name door kostenbesparing Wmo.

Veel activiteiten

Voor Lotte is het verbinden van ouderen een passie. Ze organiseert veel Thuisbezoek-activiteiten. Voor ouderen die wel zin hebben in een praatje en gezelligheid is er de Thuisbus. Dit is een campertje met pop-upterras, waarmee de stichting door Woerden rijdt. Ouderen kunnen er een drankje en hapje krijgen, en gezellig spelletjes doen met elkaar. Lotte: ‘Door de Thuisbus leren buren elkaar pas echt kennen.’ In de winter is er in plaats van de bus het Thuishuiscafé.

Het Winterfeest en OuderMaatje

December is voor veel alleenstaande ouderen een moeilijke en eenzame maand. Elk jaar wordt er daarom op de zondag voor kerst het Winterfeest georganiseerd. Dan komen ouderen samen voor een middagje gezelligheid en een creatieve activiteit, zoals kerststukjes maken. Ze kunnen zich ook opgeven voor het OuderMaatje. Dit is een soort speeddate voor ouderen. Het doel is een maatje vinden van hun eigen leeftijd om vaker mee af te spreken.

AutoMaatje

Het is voor sommige ouderen niet zo makkelijk om ergens te komen. Daarom introduceerde Lotte in Woerden AutoMaatje, een initiatief van de ANWB. Tegen een onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt ouderen met hun eigen auto naar afspraken. Daar maken zo’n 450 ouderen in Woerden gebruik van.

Al 750 ouderen doen mee

Door al deze activiteiten is Thuis in Welzijn in Woerden inmiddels bekend met 750 ouderen. Ze ziet ook een signalerende rol, vertelt Lotte: ‘Op het moment dat ouderen zich aanmelden voor een van de initiatieven gaat er altijd een vrijwilliger langs voor een gesprekje. Dit werkt drempelverlagend en zo kunnen we meteen ontdekken waar iemand behoefte aan heeft. Zodra we weten wat de behoeftes zijn, kunnen we erin voorzien of waar nodig doorverwijzen naar andere instanties.’

Meer informatie

Andere thuishuizen zijn in Harderwijk, Amstelveen en Deurne. Meedoen aan een activiteit in Woerden, als deelnemer of vrijwilliger? Kijk op thuishuiswoerden.nl.  Lees over het Thuishuisproject en de andere thuishuizen op Thuishuis.org.