Initiatief door heel Nederland

Dit was de werkconferentie ‘Hoe dan?’ in Tilburg

Hoe ga je om met eenzaamheid onder ouderen? Wat kan je doen? Hoe word je zelf oud zonder eenzaamheid? In een vol EVE en LocHal in Tilburg vond 30 oktober 2019 de werkconferentie HOE DAN? plaats. Initiatieven uit heel Nederland, beleidsmakers, ondernemers en ouderen kwamen bij elkaar om zich samen sterk te maken tegen eenzaamheid.

Wethouder Rolph Dols sprak tijdens de UP! openingstalkshow informeel en enthousiast over zijn bezoek aan een buurtmoestuin.

Bert van Leeuwen, presentator en aanjager van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, vertelde over zijn ervaringen met eenzame mensen en zijn programma Proef Eenzaamheid.

Collega-aanjager en commercieel directeur van Jumbo Supermarkten Colette Cloosterman – van Eerd vertelde over de eerste ‘kletskassa’ en ‘kletshoek’ in een supermarkt in Vlijmen. En dat er meer kletskassa’s gaan komen.

De Tilburgse muzikant Ruud Hermans trad op en vertelde dat eenzaamheid iets is waar je jezelf in kan verliezen: “Het voelt alsof je niet meer gezien wordt; je vraagt je af of je nog wel bestaat.”

Kapster Annerie van Oort deelde hoe zij zelf in actie kwam voor oudere klanten (lees hier hoe).

Mensen verbinden

Tijdens de netwerklunch presenteerden tientallen projecten zich. Initiatiefnemer Gert-Paul van ’t Hoff van het Signaalpunt tegen Eenzaamheid: “Ik heb kleine en hele waardevolle initiatieven leren kennen en nieuwe samenwerking tot stand kunnen brengen.”

Janny Liebe van Welzijn Vianen vult aan: “Het is goed dat er voor verschillende vormen van eenzaamheid en uiteenlopende mensen initiatieven zijn.”

’s Middags vonden workshops plaats. Ellis Hoogeveen uit Tilburg: “Het is geweldig om te zien hoe Naoberschap echt vanuit het hart contact tussen mensen mogelijk maakt.”

Ook Leonie Everts van Golden Sports kijkt enthousiast terug op de dag: “Wat een leuke geïnteresseerde mensen hier! Tilburg here we come!”

Eén tegen eenzaamheid
De werkconferentie is een initiatief van het ministerie van VWS in samenwerking met FNO, dat met haar programma Meer Veerkracht Langer Thuis meer dan honderd projecten heeft gerealiseerd rondom beweging en eenzaamheid bij kwetsbare ouderen. UP! – een landelijke beweging rondom ouder worden – tekende voor de samenstelling van het programma en de realisatie.

Volgende keer erbij?

De werkconferentie in Tilburg was de tweede na een eerste succesvolle editie in Leeuwarden. Volgende keer erbij? Meld je aan voor de Nieuwsflits Eén tegen eenzaamheid en je krijgt de uitnodiging.