Initiatief door heel Nederland

Zomer vier je samen

Voor ouderen kan de zomerperiode een extra stille tijd zijn. Want de (klein)kinderen zijn op vakantie en de sociale activiteiten liggen stil. Stichting Met je hart wijst erop met haar campagne tegen zomereenzaamheid. Initiatiefnemer Babs van Geel van Met je hart en Lucie (bijna 90) praten erover.

“Rond de kerstdagen zijn er veel initiatieven voor alleenwonende en kwetsbare mensen”, vertelt Babs. Maar in de zomer gaan veel mensen op vakantie. Dan zijn de straten leeg, ligt het verenigingsleven stil en worden sociale activiteiten bevroren. Voor veel thuisblijvers, vooral ouderen met fysieke beperkingen, zijn dat twee lange en lastige maanden. Dan ligt de zomereenzaamheid op de loer.”

Geen toneellessen in de zomer

Lucie herkent dat wel. “Ik ga bijvoorbeeld graag naar mijn toneellessen elke dinsdag. Ik vind het zo leuk om daaraan mee te doen. Maar in de zomer zijn er geen lessen, zo jammer. Door de leegte die er is, voel ik me best eenzaam.” Wat ze fijn zou vinden is bijvoorbeeld naar een balletuitvoering gaan. “Maar een gesprekje of korte wandeling vind ik ook heel gezellig.”

Ze is daarin niet de enige. “Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich geregeld eenzaam, vooral in de zomer”, aldus Babs. “Dat zijn meer dan 700.000 mensen. Als er niks verandert, kan dit aantal in 2023 oplopen tot 1,1 miljoen. Eenzaamheid werkt depressies in de hand, verzwakt het immuunsysteem en vergroot de kans op hartziekten, beroertes en dementie. Met onze campagne willen we de bewustwording hierover vergroten.”

Spreek een oudere gewoon even aan

Ook wil Met je hart laten zien hoe simpel het is om een oudere te helpen. Babs: “Spreek een oudere gewoon even aan in de zomer. Op straat, in de supermarkt. Maak een praatje of nodig hem of haar uit voor een kopje koffie of thee. Je zult merken hoeveel dit voor ouderen betekent. En ook voor jezelf trouwens, want vaak zitten ze vol bijzondere levensverhalen en wijsheden.”

Of stuur een kaartje

Ook voor vakantiegangers heeft Babs tips. “Stuur een kaartje, bel even op of stuur een paar foto’s. Laat ze weten dat ze niet zijn vergeten.” Lucie beaamt dat. “Een kaartje betekent dat iemand aan mij denkt. Dat is mij zoveel waard.”

Zelf spreekt Lucie ook anderen aan voor een praatje. En gaat ze wandelen met iemand die zich soms eenzaam voelt. Het belangrijkste is dat we in de zomer naar elkaar omkijken, zo besluit Babs. “Laten we ook dan voor elkaar zorgen.”

Meer informatie

Stichting Met je hart voorkomt en doorbreekt de (toenemende) eenzaamheid van zelfstandig wonende ouderen. Dankzij de inzet van organisaties, scholen en vrijwilligers doen ouderen weer mee in hun eigen buurt.

Met je hart is deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid