Campagne

Een klein gebaar kan het verschil maken

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zoeken mensen elkaar op. Het is een tijd van gezelligheid en familiegevoel. Maar dit is niet voor iedereen zo. Er zijn ook veel mensen die zich juist tijdens de feestdagen verdrietig of eenzaam voelen. Bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn en geen mensen om zich heen hebben om deze dagen mee door te brengen. Of omdat ze iemand erg missen. Een klein gebaar kan dan voor iemand veel betekenen. Wat doe jij voor iemand?

Activiteiten

Organisaties in de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid hebben verschillende activiteiten ook speciaal op en rond de feestdagen. Zit er iets bij voor jou om te doen? Voor jezelf, of voor een ander.

Stuur een kaartje

Zoals het Nationaal Ouderenfonds samen met PostNL en Kidsweek deze feestdagen doen met de Grote Kerstkaarten Actie.

Samen aan kerstdiner

Het hele jaar door ben je welkom bij Resto VanHarte. Iedereen die samen kerst wil vieren, kan er in december terecht voor een feestelijk en lekker kerstdiner. Om alleen of samen met iemand heen te gaan. Kijk waar er diners zijn.

Ga mee wandelen op Tweede Kerstdag

Activiteitenwebsite Go mingle organiseert de wandelingen. En meer activiteiten met de feestdagen en hele jaar door.

Vrijwilligerswerk doen in de Warme Winter Weken

De kerstboom versieren of kerstkaarten maken in een woonzorgcentrum of gezelligheid bij de oudejaarsbingo met ouderen. Bij NL Cares kun je je makkelijk inzetten voor een ander (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht).

Vier de feestdagen met Join Us

In de decembermaand zijn er op Join Us-locaties voor jongeren allerlei leuke activiteiten. Ook online op de Join Us community zijn er events waaraan je gratis kunt deelnemen. Hoogtepunt is de online oudjaarsquiz op 30 december! Ben jij erbij?

Samen van muziek genieten

Samen van muziek genieten, met als toegift een stuk appeltaart. Dat biedt Stichting Appeltaartconcerten.

Doneer een kerstbox

Maak een oudere blij met een kerstbox vol lekkers van het Nationaal Ouderenfonds.

Wat kun je voor iemand in je omgeving doen?

Heb je dit jaar een plek vrij aan tafel voor kerst? Nodig dan eens een alleenstaand familielid uit om aan te schuiven. Of nodig je je nieuwe buurman uit voor de nieuwjaarsborrel. Je kunt iemand blij maken door te helpen een kerstboom op te halen. En hem daarna samen te versieren. De vrije dagen lenen zich ook goed voor een activiteit: een wandeling maken of samen een kerstmarkt bezoeken.

Heb je geen vrije dagen of weinig tijd dan kun je ook een kaartje of een appje sturen. Zo steek je mensen van wie je weet dat ze alleen zijn met de feestdagen een hart onder de riem.

Kijk hier voor meer tips

Kijk hier als je je als vrijwilliger wilt inzetten

Behoefte aan een luisterend oor?

Of ken je iemand die behoefte heeft aan een luisterend oor? Bij de Luisterlijn kun je 24 uur per dag terecht voor een gesprek van mens tot mens: 088 – 0767 000  (alleen de kosten voor je provider). Ga naar de Luisterlijn.

Een klein gebaar kan het verschil maken

(Het beeld is in twee‘n gesplitst. Links is hetzelfde te zien als rechts: een oudere dame wordt thuis geknipt door een vrouw.) Mooi! – Zo. Dankjewel, Sarah. – Graag gedaan. (Kapster maakt aanstalten tot vertrek en staat in de deuropening.) – Fijne feestdagen. Jij ook! (Op het beeld links vertrekt de kapster en op het rechter beeld blijft ze in de deuropening staan en start met praten.) – Ga je eigenlijk nog iets leuks doen? Nee. – HŽ, kom je anders gezellig bij ons langs einde middag? Ja! (Links versiert de oudere dame in haar eentje de kerstboom en neemt alleen aan tafel plaats. Rechts arriveert de dame bij de kapster thuis.) HalloÉ (De oudere dame schuift gezellig aan bij een kampvuur van het gezin van de kapster en wordt daar hartelijk ontvangen.) VOICEOVER: Een klein gebaar kan het verschil maken. Bekijk wat jij kan doen op eentegeneenzaamheid.nl

Campagne tegen eenzaamheid

De campagne maakt deel uit van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Dit programma, waarin het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samenwerkt met gemeenten en allerlei organisaties en bedrijven, is bedoeld om eenzaamheid in Nederland te verminderen.

Wil je campagne-uitingen, zoals advertenties en social posts, gebruiken? Dat kan natuurlijk! Je vindt ze in de campagnetoolkit.