Toolkit

Over de drempel: huisbezoeken

Als eenzame 75-plussers niet of nauwelijks nog over hun eigen drempel komen, maakt dat het lastig om deze doelgroep te bereiken. Daarom spoort het actieprogramma gemeenten aan om te investeren in contact met deze doelgroep.

 

Tool: Huisbezoeken 75+, handreiking voor gemeenten (ministerie van VWS)

Beeld bij handreiking huisbezoekenHet Huisbezoek 75+ is een middel om het gesprek aan te gaan met de oudere. De insteek is: “hoe gaat het met u?” In deze handreiking lees je waarom huisbezoeken belangrijk zijn en krijg je inzicht in de verschillende types huisbezoeken. Ook geven we concrete handvatten om in jouw gemeente zo effectief mogelijk met de implementatie en doorontwikkeling van de huisbezoeken aan de slag te gaan.

Een adviseur vanuit het actieprogramma kan ondersteunen bij de implementatie en doorontwikkeling van (jaarlijkse) huisbezoeken.

Huisbezoeken 75+, handreiking voor gemeenten (pdf)

Bijlagen:

Tool: Handreiking huisbezoeken 75+ voor welzijnsinstellingen (gemeente Rotterdam)

Jaarlijkse huisbezoeken bij alle 75-plussers in de gemeente is een manier om deze groep te bereiken. Gemeente Rotterdam heeft een handreiking ontwikkeld voor het uitvoeren van zulke bezoeken voor gemeenten die deze handschoen oppakken. De handreiking bevat tips en adviezen, uitgewerkt op basis van verschillende ervaringen uit de praktijk vanuit de welzijnsinstellingen, Coalitie Erbij Rotterdam en de gemeente zelf. Laat iedereen er zijn of haar voordeel mee doen en gebruik wat je kan gebruiken en pas aan waar nodig.

Handreiking Huisbezoeken 75+ voor welzijnsinstellingen (pdf)

Goede Buren + Goed Gesprek

Goede Buren is een documentaire (zie NPOStart) over eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam. Centraal staan de huisbezoeken, die vrijwilligers Ada (59) en Wilma (70) afleggen. De makers bieden een vertoning aan inclusief nabespreking.

Goede Buren + Goed Gesprek

Relevante publicaties