Campagne

Een klein gebaar kan het verschil maken

Zomereenzaamheid

Het is weer vakantietijd. Veel mensen gaan een tijdje weg. En dat is heerlijk natuurlijk, maar voor sommige thuisblijvers is het geen makkelijke tijd. Een aanzienlijk deel van de ouderen in Nederland voelt zich namelijk weleens eenzaam. En als hun naasten op vakantie zijn, wordt dit gevoel vaak nog versterkt. 

Wie stuur jij een kaartje of berichtje?

Omdat bij veel ouderen het gevoel van eenzaamheid in de zomervakantie toeneemt, is het belangrijk dat we extra aandacht aan hen geven. Een telefoontje, appje of kaartje vanaf je vakantieadres kan al het verschil maken. Dat soort kleine gebaren zijn betekenisvol voor mensen die zich alleen voelen. Dus wie stuur jij een berichtje?

Wat kun je doen als je thuisblijft?

Bedenk wat jij kunt doen. Of klik hier om ideeën op te doen. En laat je inspireren door deze initiatieven:

Kijk welke zomeractiviteit jij kunt doen op NLvoorelkaar

Van een kop koffie drinken tot samen naar een zomerse activiteit. Op platform NLvoorelkaar worden alle activiteiten, klussen en uitjes verzameld en vind je snel vraag en aanbod.

Dansen bij Het Danspaleis

Het Danspaleis organiseert in Amsterdam maar ook erbuiten dansmiddagen én blijft dat in de zomermaanden doen.

Kamperen in eigen buurt

Op zo’n 70 plekken in Nederland slaan mensen de tent op in het park om de hoek. Ga naar de website van De Buurtcamping om te kijken of er een ‘buurtcamping’ bij jou in de buurt is.

Stukje fietsen?

Fietsmaatjes regelt een maatje voor ouderen om korte of lange sociale fietstochtjes mee te maken. Een zomerse activiteit die niét alleen voor fitte ouderen is.

Wandelen in het groen

Als het weer het toelaat, ga mee wandelen met andere mensen uit je omgeving. In het groen, dat is ook net wat koeler dan in de stad.

Dierengezelschap

Kan een huisdier niet mee op vakantie? Stichting OOPOEH koppelt ouderen die een leuke tijdsbesteding willen aan mensen die een oppas nodig hebben voor hun huisdier.

Het buurtrestaurant is voor iedereen

Houd je van lekker eten en wil je nieuwe mensen leren kennen? Schuif dan gezellig aan bij de gemeenschappelijke eettafels van Resto VanHarte. Alleen, of samen met iemand die je kent.

Colleges volgen, ook online

Bij Oud Geleerd Jong Gedaan volg je colleges die jongeren geven. Leerzaam en het is een goede gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Ook online in de Facebook-groep.

Hier vind je nog veel meer initiatieven

Een goed aanleiding

In gesprek komen is niet altijd makkelijk. Een goede aanleiding kan het weer zijn. Als het erg warm is bijvoorbeeld. Vraag eens hoe het iemand met deze hitte vergaat. Genoeg verkoeling? Of deel een waterijsje uit!

Behoefte aan een luisterend oor?

Wanneer je ergens anoniem over wilt praten, is de Luisterlijn er voor je. De vrijwilligers van de Luisterlijn denken met je mee, staan even naast je. Met tijd en aandacht voor jouw verhaal. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een gesprek van mens tot mens: 088 – 0767 000  of een lokaal nummer (alleen de kosten voor je provider).